Kalla: "Silver är grymt på ett OS, också"

Charlotte Kalla var nöjdare med silvermedaljen ju senare kvällen led i Sydkorea. "Jag har fått så många fina sms där folk påminner mig om att inte bli fartblind", säger Kalla. Och hon jublade även över dunderskrällen i skidskytte och hälsade grattis till Hanna Öberg.Bild: EPA/VASSIL DONEV

Inte ens Charlotte Kalla kunde hinna med Ragnhild Haga på fristilen.Den svenska skidstjärnans andra medalj på OS i Pyeongchang blev silverfärgad.– Jag vet att jag gav det jag hade, säger den svenska stjärnan.

Hon hoppade upp på prispallen, sträckte armarna i vädret och såg betydligt gladare på prisutdelningen, jämfört med då loppet just var avslutat på Alpensia Skidcenter. En flod av sms på vägen mot Olympic plaza påminde Kalla om att inte bli fartblind i jakten på framgång.

Guldhälsning till Öberg

– Jag har fått jättemycket fina sms, det är så mycket kärlek under mästerskapstider – helt sjuk vilken stöttning som finns. Och nu känns det som att jag börjar få lite mer perspektiv. Den här känslan att jag gav allt vad jag hade i dag, den har som förstärkts nu.

Hon skickade också en hälsning Hanna Öberg som sensationellt nog tog guld i skidskytte:

– Njut av det här, verkligen. Hon är hur grym som helst och så ung. Hon har många OS framför sig och har redan tagit guld. Vilken eftermiddag vi har haft här.

Tyngre lopp

Det var inte samma obesvarbara kraft och frenesi i åkningen som i guldloppet i skiathlon för Charlotte Kalla på fristilsloppet över tio kilometer. Det syntes på hennes grimaserande ansikte i den gassande solen över Alpensia Skidcenter, det syntes i mellantiderna från 6,2 kilometer och framåt och det hördes på Kalla själv efter loppet.

– Det är ju något helt annat, och det var jag också beredd på att det skulle vara, säger hon och fortsätter:

– Jag önskade bli riktigt trött i dag och jag visste att det bara efter någon kilometer skulle handla om att vara där och plåga sig och verkligen bara blicka framåt och hålla ihop åkningen. Det var ett helt annat lopp än en masstart där man har stenkoll på var man ligger.

Haga träffade rätt

Till en början såg det dock lovande ut i jakten på att ta ännu ett OS-guld efter succén på skiathlonen.

1,3 sekunders ledning vid första mellantiden efter 1,6 kilometer var en indikation på att formen satt kvar. 3,2 sekunder i "halvtid", efter fem kilometer, var det likaså.

Men Ragnhild Haga från Norge körde också fort – riktigt fort. Vid 6,2 kilometer hade plötsligt vinden vänt, och nu var Kalla den som jagade Haga med 1,7 sekunder att ta igen.

Och vinden vände verkligen rejält – för den här gången var det Haga som träffade rätt på alla cylindrar.

När Haga dundrade förbi passeringen vid 8,4 kilometer hade hon åkt dit makalösa 31 sekunder snabbare än landsmaninnan Marit Bjørgen – som där och då ledde.

Över 20 sekunder upp

När Charlotte Kalla kom till samma passering strax därefter hade avståndet också ökat, rejält. 12,2 sekunder – och redan där tydde allt på att Ragnhild Haga var dagens guldmedaljör.

Inte ens Kalla kunde heller hota dagens norska suverän. I mål gick hon in som tvåa, med 20,3 sekunder upp till Haga som i överlägsen stil tog guldet.

– Jag vet att jag gav det jag hade, och det är ju inte bara några sekunder det handlar om. Utan hon var ju överlägsen, Ragnhild, säger Kalla.

– Det sätt som Ragnhild gör det på. Hon är stark på skejt och har en väldigt vägvinnande teknik.

"Silver är grymt"

Kalla lyckades dock ändå lägga vantarna på en plats på pallen. Ett hack över Marit Bjørgen och Krista Pärmäkoski, som med identiska åktider fick trängas tillsammans på bronsplatsen.

På så sätt var ändå den svenska skidstjärnan nöjd.

– Silver är grymt på ett OS, också. Jag kommer nog vara nöjd om en liten stund. Jag vet att jag gett det jag kunnat och då ska jag vara nöjd med min prestation. Samtidigt hade jag velat vara med och fajtats. Men hon (Ragnhild Haga) var i superslag idag.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00