Kauppalehti: Regeringen vill köpa svenska jaktplan

Enligt Kauppalehtis källor vill regeringen prioritera Saab Gripen i upphandlingen av nya jaktplan. Bild: Attila Kisbenedek/Lehtikuva

En källa som affärstidningen Kauppalehti har talat med påstår att regeringen skulle prioritera Saab Gripen i upphandlingen av nya jaktplan för Flygvapnet.

Det finska försvarets största upphandling närmar sig när de nuvarande 64 F/A Hornet-jaktplanen ska ersättas med nya plan senast 2025. Försvarsmaktens experter bereder frågan, men det slutgiltiga beslutet om upphandlingen fattas av politikerna.

– Det är helt klart att det finns många inom SDP och Centern som visar förståelse för Gripen och det nordiska samarbetet, säger en källa som Kauppalehti har talat med.

Den uppskattade prislappen för de nya jaktplanen är 7-10 miljarder euro. Utöver upphandlingen tillkommer också kostnader för underhåll och service. Enligt Kauppalehtis källa har politikerna fattat tycke för de svenska jaktplanens pris som är lägre än de konkurrerande alternativen.

HX-projektets programdirektör Lauri Puranen har däremot inte noterat några politiska ställningstaganden vare sig för eller emot Saab Gripen-jaktplanen.

– Jag har inte tagit del av sådana indikationer. Det vore märkligt om den politiska ledningen kommenterade sådant mitt under pågående anbudsförfarande, säger Puranen i Kauppalehtis intervju.

Enligt Kauppalehtis anonyma källa vill Försvarsmaktens experter avpolitisera frågan och i stället framhäva de olika alternativens tekniska egenskaper.

– Det föreligger en risk att man fattar beslut som inte bygger på kunskap. I värsta fall skaffar Finland ett försvarssystem som inte är konkurrenskraftigt och saknar handlingskraft.

Läs också:

De här jaktplanen finns med i racet då Finlands Hornet-plan ska ersättas

Löfven: "Vårt försvarssamarbete skulle underlättas om Finland valde Gripenplan"

Frankrike till Finland: Satsa på ett europeiskt kort i jaktplansaffären

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning