Kalla redo för favoritdistansen

Bild: Lehtikuva/Anders Wiklund

Hon känner sig extra energifylld efter guldmedaljen i lördags och försöker att ta det lugnt.Fram tills på torsdag – då ska Charlotte Kalla släppa fram krafterna i jakten på OS-guld nummer två i Pyeongchang. Då körs favoritdistansen 10 kilometer fristil.

Blicken är rak, ögonen pigga mot solen och journalisterna utanför vallabodarna i Alpensia, där skidåkarna tränar och tävlar. Charlotte Kalla har milt uttryckt fått en kanonstart på OS i Pyeongchang i och med utklassningen och guldet i skiathlon. Medaljen firades med tårta på Sveriges olympiska kommittés (SOK) kontor.

– Det var supergoda tårtor som kocken hade levererat inne i OS-byn. Jag åt lagoma mängder, säger hon och skrattar.

Lång uppförsbacke

Dagen efter guldet vilade hon, och i måndags blev det träning och styrka inför 10 kilometer fristil, distansen där Kalla på förhand skulle ha störst segerchans.

– Kroppen känns bra. Jag har extra energi, så nu gäller det att ta det lugnt när jag ska ta det lugnt – och släppa fram krafterna på torsdag.

Samtidigt är det svårt att veta hur kroppen svarar, hur bra återhämtningen är och hur tufft det blir ute på banan.

– Man får vänta tills man ger sig ut för att se vad kroppen kan ge just den dagen. Banan är ganska tuff. Vi ska neråt länge och sedan får vi en lång stigning tillbaka. Så det finns verkligen möjligheter att bli trött.

Hon påpekar också att hon bara blev åtta i Davos, och att det finns många som har visat att de kan åka snabbt.

– Det här är ju en favorit för mig. Men det är det för många andra också.

Silver gav energi

En extra boost fick hon även framför tv:n då Sebastian Samuelsson skrällde i skidskyttet och tog silver.

– Det gav verkligen massor av ny energi. Både att damerna presterade så bra och framför allt Sebastian – wow! Sättet han gör det på är så imponerande.

Ännu är det inte bestämt vilka åkare förutom Kalla som startar på torsdag. Sveriges förbundskapten Rikard Grip avvaktar, för att både se formen på åkarna samt väga in hur en stafettuppställning till helgen skulle kunna se ut. På frågan hur mycket Hanna Falks och Anna Dyviks sprintresultat under dagen påverkar svarar han:

– Vi tittar ganska mycket på det. Vi får besked om hur de ligger till rent formmässigt, men det kan också vara åt andra hållet, att någon åker väldigt bra och vi anser att vi vill spara dem till kommande tävlingar. Det är många olika delar som väger in.

Fakta: Kallas mästerskapsmedaljer

Guld (5): OS i Vancouver 2010: 10 km fristil; OS i Sotji 2014: stafett; OS i Pyeongchang 2018: skiathlon; VM i Holmenkollen 2011, sprintstafett; VM i Falun 2015: 10 km fristil.

Silver (9): OS i Vancouver 2010: sprintstafett; OS i Sotji 2014: skiathlon, 10 km klassiskt; VM i Holmenkollen 2011: stafett; VM i Val di Fiemme 2013: stafett, sprintstafett; VM i Falun 2015: stafett; VM i Lahtis 2017: 10 km klassiskt, stafett.

Brons (4): VM i Liberec 2009: stafett; VM i Falun 2015: skiathlon, 30 km klassiskt; VM i Lahtis 2017: skiathlon.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46