Kalla på ny medaljjakt

Charlotte Kalla tog brons i skiathlon. Bild: Jussi Nukari

När Charlotte Kalla tog guld på 10 kilometer i Falun var det i fristil.I Lahtis är det klassisk stil som gäller – något som inte behöver vara negativt för den regerande världsmästaren, utan tvärt om.

– Ibland kan jag nästan känna att om formen inte riktigt är där, så funkar klassiska mer jämnt, säger hon.

Charlotte Kalla utstrålar ett lugn dagen innan hennes paraddistans 10 kilometer ska avgöras. I mitten av en tung svensk inledning är hon ljusglimten så här långt, med sitt brons i skiathlon i lördags.

– Det gav lite arbetsro och framför allt tycker jag att det är kul att tänka tillbaka på den klassiska delen som flöt på bra, säger hon.

Och det är något som har hänt med den klassiska åkningen för 29-åringen, som alltid setts som en bättre fristilsåkare. I genrepet i Otepää blev hon klar tvåa bakom Marit Bjørgen på 10 km klassiskt – och i skiathlon var det just den klassiska delen som gick bäst.

– Det är många bra saker jag tar med mig, kanske framför allt att jag hade en avslappnad åkning och det kändes som att det fanns ett driv på den klassiska delen. Det känns som att det är mer krafter som går i rätt riktning, säger Kalla.

Vad är det som har hänt i din klassiska åkning?

– Det är jättesvårt att säga, men just när jag är i bra slag så flyter det mesta på i rätt håll. Men kanske att jag har ännu mer stabilitet i kroppen, att det kan vara en nyckel. Men det är svårt att säga.

Kalla är så klart sugen på att utöka medaljskörden under tisdagen, men hon lägger över favoritskapet på guldmedaljören från skiathlonen.

– Marit är ju solklar favorit på den här distansen med vad hon har presterat och så övertygande som hon åkte i lördags, men det är många som vill vara med och fajtas om medaljer och där bakom är konkurrensen är stenhård.

Guldet från Falun ger Sverige en extra plats i årets lopp och Kalla får sällskap av Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Stina Nilsson och Hanna Falk.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03