Kalla: "Lätt att gå upp i känslor av skam"

Charlotte Kalla. Bild: Anders Wiklund/TT

Vinnarskallen är Charlotte Kallas kanske främsta styrka.Men det finns en nackdel.– Det är lätt att gå för mycket upp i känslorna av skam och att man är värdelös, säger hon i söndagsintervjun i P1.

Charlotte Kalla har tagit OS- och VM-guld och är en av Sveriges mest folkkära idrottare. Efter en tung världscupsäsong med flera personliga besvikelser resultatmässigt meddelade hon häromveckan att hon fortsätter sin satsning ytterligare en säsong, med målet inställt på VM i Oberstdorf nästa år.

– Jag tror inte jag har nått toppen än. Jag tror att det finns saker kvar att utveckla och det känns alldeles för spännande för att inte göra det, säger hon i Sveriges Radio P1.

Med viljan att vinna följer dock risken att förlora.

Många har sett Charlotte Kallas svarta blick efter ett mindre lyckat lopp och i P1 berättar hon om skamkänslorna som kan skölja över henne vid motgång.

– Det är lätt att värdesätta sig själv som person utifrån det man gör och gå för mycket upp i känslorna av skam och att man är värdelös. Jag kan vara ganska elak mot mig själv när jag hamnar i de situationerna och säga saker till mig själv som jag aldrig skulle säga till någon annan, säger Kalla och fortsätter:

– Just känslan att vara värdelös grundar sig mycket i att jag skäms för att jag lägger ner så mycket tid och så blir det bara det här av det. Det är så dumt många gånger, att den känslan får ta överhand. Det är en stark och obehaglig känsla.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning