Kalla kritisk mot nya vallaregeln

Charlotte Kalla. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Internationella skidförbundet, Fis, ändrar reglerna för vallateamen. Den här säsongen får man bara ha fyra teståkare - jämfört med nio som det varit tidigare. Det ställer högre krav på åkarna att testa sina skidor inför varje lopp.

– Jag tycker inte att det är rätt väg att gå, säger den svenska skidstjärnan Charlotte Kalla.

Tidigare har åkarna kunnat släppa stora delar av testandet av skidor inför loppen till vallarna. Men i år blir det annorlunda. Med bara fyra teståkare per team, jämfört med tidigare nio, måste åkarna vara med i betydligt högre utsträckning.

– De kommer att få ta ett större eget ansvar över materialet och det sista beslutet, så att man verkligen är nöjd när man går till start, säger vallachefen Anders Niemi.

TT: Ställer det till det för vissa åkare?

– Det är lite olika, vissa har väldigt lätt för det medan vissa har lite svårare. Men vi har försökt jobba på det under hösten så att de ska få börja känna på det.

"Hoppas de tänker om"

Charlotte Kalla gillar inte regeländringen.

– Jag gillar inte att det ska begränsas för mycket just på det sättet. Det innebär att det finns mindre tid för att fokusera på sina egna förberedelser och det finns en trygghet i att ha rutiner som har fungerat under en lång tid, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag hoppas att Fis tänker om och att det inte bara blir fyra västar som gäller. Visst, alla kommer att behöva förhålla sig till det här, men jag tycker inte det är rätt väg att gå.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning