Kalla: "Johaug gör lite som hon vill"

Charlotte Kalla tror inte på seger i Tour de Ski. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/TT-NTB

Segern i Tour de Ski förändrade Charlotte Kallas liv. Men i år erkänner hon sig besegrad på förhand. Therese Johaug är för bra. – Hon gör ju lite som hon vill, säger Kalla inför dagens premiär.

Det var ett stort idrottsögonblick när svenska Charlotte Kalla dundrade förbi finländska Virpi Kuitunen och in i världstoppen genom att vinna Tour de Ski 2007–2008. Tävlingen ligger henne varmt om hjärtat sedan dess.

– Ja, den gör ju det. Det är speciellt att tänka tillbaka på touren och hur jag första gången kom hit med målet att bara genomföra det, och så blev det något helt annat. Efter det har mitt liv inte varit sig likt, säger Charlotte Kalla.

Men trots att årets version av tävlingen inte ens har börjat – startskottet går i schweiziska Lenzerheide i dag – får hon erkänna att det finns en annan skiddrottning nu. Och hon är norsk.

"Inte oslagbar"

Therese Johaug har precis som förra året dominerat världscupens distanslopp fullkomligt och går in i touren som skyhög favorit. Kalla, som bäst sexa i världscupen den här säsongen, tror inte att hon kan rå på norskan i nuläget.

– Jag tror inte att hon är oslagbar, så det är en inspirerande tanke. Samtidigt, med den formen som hon har visat nu på slutet så är det svårt att se att man ska kunna göra något. Hon gör ju lite som hon vill, säger Charlotte Kalla.

I stället tänker den 32-åriga svenskan fokusera på sitt, och göra det bästa hon kan. Förhoppningen är att det ska räcka till en topplacering i touren, även om konkurrensen tätnar när både Ebba Andersson och norskan Ingvild Flugstad Østberg gör comeback efter hälsoproblem.

Höjdpunkt på säsongen

– Jag hoppas kunna göra enskilda bra lopp och med både Ebba och "Flugan" tillbaka så vore det jättebra om jag kan ta mig upp topp sex.

Trots att hon tror att det blir svårt att slåss om segern är hon rejält laddad inför ett av årets huvudfokus. Genom att stå över förra helgens sprinttävlingar i Planica har hon också kunnat lägga extra fokus på touren.

– Mästerskapsfria säsonger är det ju det här som har varit väldigt triggande och lockande. Och en veckas träningsuppehåll var en jättestor möjlighet till att få en bra träningsvecka men ändå hinna lätta på trycket under julveckan för att steppa upp formen.

– Det här är en av säsongens höjdpunkter.

Lördagens hålltider:

12.45: Damer 10 km fristil, masstart.

14.15: Herrar 15 km fristil, masstart.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning