EU undantas från USA:s tullar

Bild: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP / SCOTT OLSON

EU omfattas inte när USA inför skyddstullar på stål- och aluminium i natt. Införandet av tullar pausas för EU och ytterligare sex länder.

Nyheten från Washington rapporterades av flera medier. De hänvisade till ett anförande som den amerikanska regeringens handelsrepresentant Robert Lighthizer höll inför senatens finansutskott.

Enligt Lighthizer undantas EU, Kanada, Mexiko, Australien, Argentina, Brasilien och Sydkorea när de amerikanska tullarna träder i kraft vid midnatt.

– Tanken som presidenten har, baserad på ett antal kriterier, är att vissa länder borde lämnas utanför. Vad han beslutat göra är att pausa implementeringen av tullarna när det gäller de länderna, sade Lighthizer enligt New York Times.

Vad som krävs för att EU inte ska omfattas av tullarna senare framgick inte av medierapporteringen.

Beskedet EU hoppats på

Nyheten kom just när EU-ledarna samlats för toppmöte i Bryssel. De ska bland annat diskutera eventuella motåtgärder på USA:s tullar och även lufta sin oro för att sådana motåtgärder kan leda till ett handelskrig. EU har argumenterat för att det inte är Europas stålexport som hotar amerikanska jobb. Sveriges statsminister Stefan Löfven påpekar att det framförallt är överkapaciteten i Kinas stålproduktion som är problemet.

USA:s president Donald Trump har hänvisat till att skyddstullarna, 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, behövs eftersom det är ett hot mot landets nationella säkerhet om den inhemska stålindustrin slås ut. EU anser dock att tullarna strider mot internationella handelsregler.

– Vi har argumenterat hela tiden för att det här inte är i enlighet med WTO:s regler och att EU inte borde inkluderas (i tullarna). Vi är vänner och partner och utgör inget hot till USA:s nationella säkerhet, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström när hon på torsdagen avrapporterade sitt Washington besök tidigare i veckan för EU-parlamentet.

Fakta

EU, USA och tullarna

EU-kommissionen har förberett en lång lista på amerikanska produkter som kan drabbas av 25-procentiga tullar om USA inför de tullar som president Donald Trump undertecknat på för stål (25 procent) och aluminium (10 procent).

EU:s lista har ännu inte publicerats, men har läckt ut i inofficiell variant. Bland produkterna på listan finns allt från en lång rad stålprodukter till t-tröjor, byxor, kosmetika, juice, bourbon, tobak och både motorcyklar och segelbåtar.

Enligt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer kommer dock EU, Argentina, Australien, Brasilien, Sydkorea, Kanada och Mexiko tills vidare att undantas från tullarna.

Nyheterna från Washington var beskedet som EU hoppades på. Det finns nu mer tid för att försöka slippa amerikanska stål- och aluminiumtullar även på sikt.

Fyra miljarder om året

Redan när EU-ledarna anlände till toppmötet fanns vissa försiktiga förhoppningar om att beskedet från Washington skulle bli positivt. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen var hoppfull.

– Men med den amerikanske presidenten kan man aldrig helt veta. Beslutet ligger ju hos honom, sade han.

Tio procent av Sveriges stålproduktion exporteras till USA, motsvarande ett värde på fyra miljarder kronor årligen, enligt branschorganisationen Jernkontoret. Stålindustrin sysselsätter 15 000 personer. Om man även räknar in underleverantörer handlar det om tre gånger så många.

Löfven uppgav i riksdagens EU-nämnd i onsdags att det är svårt att bedöma konsekvenserna för svensk ekonomi om de amerikanska ståltullarna drabbar svensk export. Samtidigt finns en oro för att andra marknader för svensk stålexport översvämmas av billigt stål som andra länder inte kan exportera till USA.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00