Luigi Di Maio har avgått som Femstjärnerörelsens ledare

Italienske Luigi Di Maio. Bild: Virginia Mayo/TT-AP

Luigi Di Maio lämnar sin post som ledare för Femstjärnerörelsen (M5S) i Italien. Avhoppet spär på bilden av tilltagande splittringar i partiet.

– Jag är här i dag för att lämna in mitt avsked som partiledare för M5S, säger Luigi Di Maio vid ett möte med partimedlemmar och tackar samtidigt för det stöd han har inom partiet.

Han väntas dock sitta kvar som utrikesminister, även om detta inte är klart.

Det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen fick 33 procent av rösterna i parlamentsvalet 2018 men därefter har dess popularitet fallit rejält. I aktuella opinionsmätningar har M5S ett stöd på cirka 15 procent.

Efter valet 2018 bildade M5S regeringskoalition med högerpopulistiska Lega, ett samarbete som var knackigt och bröt samman i augusti i fjol. Nyval undveks knappt när M5S i september kom överens med sina tidigare motståndare, socialdemokratiska Demokratiska partiet, om ett regeringssamarbete med den partilöse professorn Giuseppe Conte som premiärminister. Därefter har Femstjärnerörelsen drabbats av ett stort antal avhopp.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning