Kall och fuktig luft lättnad vid bränder

Italia Guterrez, 9, söker igenom bråtet från sin familjs nedbrända husbil i Talent, Oregon. Det rosaröda pulvret är ett släckningsmedel som släppts via flyg. Bild: Gillian Flaccus/TT-AP

Fler än 20 000 brandmän fortsätter att bekämpa bränderna i västra USA. Lite kyligare väder ger hopp om viss lättnad.

Totalt är fler än 20 000 brandmän inblandade i släcknings- och räddningsarbetet. Totalt har 16 personer bekräftats omkomna i veckan, enligt nyhetsbyrån AFP.

I både Oregon och Kalifornien befaras dödssiffran stiga.

– Vi förväntar oss att det antalet kan stiga när vi kan återvända till områden som har eldhärjats av lågorna, säger Kaliforniens guvernör Gavid Newsom.

Han säger att det rör sig om ett klimatnödläge, och att de som inte ser kopplingen till klimatförändringarna lever i förnekelse.

– Debatten är över runt klimatförändringarna. Det är bara att komma till Kalifornien, se det med egna ögonen. Det är inte en intellektuell debatt, det går inte ens att diskutera längre, säger han enligt NBC.

Bättre väder

Hans kollega i granndelstaten Oregon i norr, Kate Brown, säger att delstaten bevittnar de förödande effekterna av klimatförändringar. Efter flera dagar med problematiskt väder anas nu en viss lättnad.

– Vädersystemen som drivit på bränderna de senaste dagarna har äntligen brutits upp, säger hon vid en presskonferens och fortsätter:

– Våra brandbekämpare säger att de märker det. Vi förväntar oss kallare luft, och fukt de kommande dagarna, vilket är goda nyheter.

Bränderna i Oregon har hittills omfattat drygt 400 000 hektar.

– Vår luftkvalitet är värst i världen till följd av bränderna. Nästan överallt i delstaten kan du känna det, säger Brown.

Avfärdar rykten

Omkring en halv miljon människor befinner sig i så kallade evakueringszoner, som i sin tur delas upp i tre nivåer, där första nivån handlar om att packa nödvändigheter, den andra om att vara beredd på att ögonblickligen fly, och den tredje att faktiskt evakuera. Tiotusentals har tvingats att lämna sina hem.

Systemet verkar ha skapat en viss förvirring för människor som omfattas av de första nivåerna.

– Få inte panik, och försök inte lämna direkt. Vi måste se till att hålla vägarna öppna för de som är i de brådskande brandzonerna, säger Brown.

Rykten har spridits att extremister tänt på bränderna, vilket polisen har avfärdat. Den federala polisen FBI uppmanar folk att sluta med ryktesspridningen.

"Konspirationsteorier och desinformation tar viktiga resurser i anspråk från lokala brandkårer och polismyndigheter som jobbar dygnet runt med att få de här bränderna under kontroll", skriver FBI-befälet Loren Cannon i ett uttalande på Twitter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning