Kaleva: Ahtisaari tror att Turkiet får svårt att bli EU-medlem

Martti Ahtisaari. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

President Martti Ahtisaari tror att det kommer att ta lång tid innan Turkiet kan bli medlem i EU om utvecklingen i landet fortsätter som nu, skriver Kaleva.

Ahtisaari säger att situationen just nu inte alls ser bra ut och att Turkiet kommer att få jobba hårt för att kunna bli medlem i EU.

Ahtisaari leder en expertkommission som följer med Turkiets arbete för att bli medlem i EU. Gruppen förbereder som bästa en grundlig utredning av situationen inom Turkiet och EU.

I intervjun säger Ahtisaari också bland annat att FN, EU och också de nordiska länderna kunde ha gjort mer för att medla fred i Syrien och att Finlands politik för återförening av flyktingfamiljer borde vara liberalare på grund av flyktingkrisen.

Ahtisaari anser att fler flyktingar än hittills borde beviljas asyl eller så borde man åtminstone gå igenom situationerna mycket noga innan asylansökningarna avslås. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning