Kåldolmar

Kåldolmar är inget man snor ihop på några minuter när familjen är hungrig. Men de går att förbereda och värma när det känns rätt med en riktig hemlagad delikatess.

För 4 personer, 1 timme

1 vitkålshuvud

500 g svinfärs

1 ägg

2 msk ströbröd

1 tsk konc. kalvfond

1 msk finhackad, färsk timjan

salt och peppar

3 msk sirap

1 msk soja + 1 msk vatten

Till såsen:

3 dl vätska från kålen

2 dl grädde, gärna mager

1 msk kalvfond

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

Att äta till:

kokt potatis

rårörda lingon

Gör så här:

1. Skär bort rotstocken från kålhuvudet. Koka upp vatten i en så stor kastrull så att hela kålhuvudet får plats. Lossa blad för blad i takt med att de mjuknar. Tunna ur den tjocka huvudnerven på kålbladen.

2. Blanda svinfärs med ägg, ströbröd, fond, timjan, salt och peppar. Lägg 3 matskedar färs på varje kålblad, vik in kanterna och rulla ihop till dolmar och placera i långpannan. Ringla över sirap och soja uttunnad med vatten. Stek i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.

3. Koka upp 3 deciliter vatten från kålkastrullen med grädde och fond. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22