Kakkos tre VM-guld väger tungt – Göran Stubb ser ett jättelöfte med rätt attityd: "Han älskar att vinna"

Kaapo Kakko var en starkt bidragande faktor till att hela Finland hade guldyra i maj. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Talangscouten Göran Stubb avundas inte New Jersey Devils inför valet mellan Jack Hughes och Kaapo Kakko. "Om de vill ha hjälp direkt så tar de Kakko", säger Stubb.

Blir Kaapo Kakko den första finländska spelaren som blir vald som etta i NHL-draften? Natten mot lördag finsk tid kommer svaret.

Jättelöftet har gjort allt han har mäktat med för att övertyga New Jersey Devils om att han ska gå före Jack Hughes. Tre VM-guld (U18-VM, junior-VM och herr-VM) inom loppet av tretton månader säger mycket om Kakko.

– Han är bra på skridskorna, gör mål och spelar fram, men han har dessutom rätt attityd. Han älskar ishockey och han älskar att vinna. Det har han visat med sina avgörande insatser i VM-turneringarna, säger talangscouten Göran Stubb.

Kakko var en nyckelspelare varje gång som det blev finländskt guld.

– Nu är det givetvis en stor fördel att kunna peka på tre VM-guld. Det väger mycket tungt. Det är ingen tillfällighet att samma spelare har tre guld och har gjort matchvinnande mål varje gång.

"Avundas inte New Jersey"

Trots det tror de flesta att New Jersey väljer Hughes. Centern är tippad att gå som etta.

– Det är två olika spelartyper. Kakko är vuxnare efter två år i TPS. Hughes är lite klenare. Båda är oerhört skickliga, säger Stubb.

– Om New Jersey vill ha hjälp direkt så tar de Kakko. Annars blir det troligen Hughes. Jag avundas verkligen inte Devils, klubbens general manager och deras scoutavdelning. De tar ett väldigt svårt beslut.

Vem hade du valt?

– Jag skulle ha sett med blåvita ögon och tagit Kakko. Men man ska komma ihåg att spelarna är sjutton eller arton år. De utvecklas i olika takt.

Jack Hughes har ansetts vara det givna förstavalet i NHL-draften. Under säsongen har allt fler ändå börjat nämna Kaapo Kakko. Bild: Bruce Bennett / Getty Images / AFP / Lehtikuva

Bra juniorsystem i Finland

Stubb är på plats i Vancouver för att följa draften. Han träffade familjen Kakko på vägen till sydvästra Kanada.

– De var spända. Mamma påpekade att det blir intressant, men samtidigt förlorar hon sin son nu.

Strålkastarljuset kommer att riktas mot Hughes och Kakko under helgen. Sällan har tätduon varit så här given på förhand.

– Efter de två kan man nästan singla slant.

Stubb, som reser runt i Europa och ser på hockey, ger inte mycket för olika mediebolags rankningar. Han säger att det är omöjligt att hålla koll på alla spelare.

Därför publicerar NHL en lista för nordamerikanska och en för europeiska talanger.

– Drafterna har blivit en mäktig show och alla har listor. De flesta har inte sett de fyrtio bästa spelarna. De enda som vet vad som kommer att hända är NHL-klubbarna och de säger ingenting.

Stubb ser ändå en trend. Europeiska spelare klarar sig allt bättre. I fjol var hälften i den första rundan från Europa.

– Här har vi insett att unga spelare ska få tid att träna. Den finländska juniorserien har ett bra upplägg. De flesta går i skolan och får vika början av veckorna till träning.

Läs också: Hughes eller Kakko? Devils måste välja – Rangers nöjda med läget: "Kändes som att vi vann på lotto"

Upp till fyra finländare i första rundan

För fjärde året i följd kommer Finland att ha en spelare som blir vald bland de tre första. Efter Patrik Laine, Miro Heiskanen och Jesperi Kotkaniemi blir Kaapo Kakko följande i raden.

– Mina nordamerikanska kollegor förundrar sig ständigt över att Finland producerar så många duktiga spelare.

– Draften är en måttstock för ländernas juniorarbete. Vårt system tar fram nya stjärnor och de får chansen i den inhemska ligan. Jag rekommenderar alla unga att spela här hemma ett par år innan man åker över till Nordamerika.

Stubb tror att mellan två och fyra finländare väljs i den första rundan. Förutom Kakko är framför allt backarna Ville Heinola, Anttoni Honka och Lassi Thomson aktuella.

– Att bli draftad är bara starten på en NHL-karriär. Här fördelar klubbarna godbitarna. Sedan är det upp till spelarna att se till att det blir något av alltihop.

2018: Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres).

2017: Nico Hischier (New Jersey Devils).

2016: Auston Matthews (Toronto Maple Leafs).

2015: Connor McDavid (Edmonton Oilers).

2014: Aaron Ekblad (Florida Panthers).

2013: Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche).

2012: Nail Jakupov (Edmonton Oilers).

2011: Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton Oilers).

2010: Taylor Hall (Edmonton Oilers).

2018: 3) Jesperi Kotkaniemi (Montreal Canadiens), 20) Rasmus Kupari (Los Angeles Kings).

2017: 3) Miro Heiskanen (Dallas Stars), 16) Juuso Välimäki (Calgary Flames), 18) Urho Vaakanainen (Boston Bruins), 24) Kristian Vesalainen (Winnipeg Jets), 29) Henri Jokiharju (Chicago Blackhawks), 30) Eeli Tolvanen (Nashville Predators).

2016: 2) Patrik Laine (Winnipeg Jets), 4) Jesse Puljujärvi (Edmonton Oilers), 5) Olli Juolevi (Vancouver Canucks), 23) Henrik Borgström (Florida Panthers).

2015: 10) Mikko Rantanen (Colorado Avalanche).

2014: 14) Julius Honka (Dallas Stars), 22) Kasperi Kapanen (Pittsburgh Penguins).

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning