Kakko och Jokiharju historiska trippelmästare – "Hade verkligen inte trott det här"

Henri Jokiharju – trippelvärldsmästare. Bild: Martti Kainulainen

Kaapo Kakko, 18, och Henri Jokiharju, 19, vann VM-guld och JVM-guld i år. Duon blev de första finländska spelarna genom tiderna som vunnit guld U18-VM, JVM och VM.

Kaapo Kakko och Henri Jokiharju avslutar hockeysäsongen 2018-19 som dubbla världsmästare. Vid årsskiftet var duon med om att vinna JVM och i Bratislava fullbordade de guldåret med VM-guld på seniornivå.

Kakko och Jokiharju är också U18-världsmästare och skrev ett stycke historia genom att som första spelare någonsin vinna guld i alla dessa åldersklasser.

– Jag hade verkligen inte trott det här. Mitt mål inför säsongen var junior-VM och att få spela i FM-ligan. Det har varit et alldeles hisnande år, säger Kakko.

– Vi har jobbat hårt med Kaapo. Jag hade aldrig trott att det här händer, säger Jokiharju.

Trippeln värmer Jokiharju.

Det är jättefint att vinna guld. Jag fyller bara tjugo år på sommaren. Men tänk på Kaapo: han vinner tre guld på ett år och en månad. Om han inte går ett i NHL-draften så är jag förvånad.

"Ingen vinner ensam"

Den unga duon lovordar såväl sin kapten Marko Anttila som tränarstaben och lagkamraterna. Lejonen 2019 var ett lag med stor L-bokstav.

– Det här är en lagsport. Alla snackade om att Ryssland, Sverige och Kanada har många NHL-spelare. Men det här är en lagsport – ingen vinner ensam, säger Jokiharju.

Ynglingarna njöt av att se sitt lag kämpa som dårar i de evighetslånga slutminuterna. Men sedan fick de jubla. Men för Kakko började jublet smärtsamt.

– Jag fick en klubba i huvudet, berättar han leende.

Edit: Duon blev det första finländska spelarna genom tiderna att vinna U18-VM, JVM och VM.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning