50 000 firade hockeyguldet med guldhjältarna i parken

.Lagkaptenen Marko Anttila och resten av guldlaget uppe på scenen. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

"Mörkö! Mörkö!" Det gick inte att ta miste om vem publiken allra helst ville ha på scen. Och när lagkaptenen Marko Anttila väl gjorde entré dök han in i en kaskad av fyrverkerier, hurrarop och sprutande konfetti.

Se en video över dagens händelser här

Kajsaniemiparken var fylld till bredden då finländarna fick chans att fira sina hockeyhjältar med en storslagen fest på måndagskvällen. Både små och stora hade vallfärdat till parken, och de med bästa platser närmast scenen hade väntat i flera timmar. Klockan åtta på kvällen steg Finlands färska hockeymedaljörer äntligen ut på scenen till öronbedövande jubel.

Det finländska laget anlände till Kajsaniemiparken i en turistbuss. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Blåvita flaggor vajade över den knökfulla sandplanen, flankerad av matchande rader av blåvita bajamajor. Polisen bedömde vid niotiden att ungefär 50 000 människor hade samlats i parken för att fira, och utanför vid skärmen på Järnvägstorget fanns ytterligare firare.

Bild: Roni Rekomaa

Paula Vesala. Bild: Roni Rekomaa

Det blev klart att ishockeyn den här kvällen förenade många finländare. Trots ett ihärdigt skanderande efter Mörkö var det nästan knäpptyst då Paula Vesala uppträdde med Finlandiahymnen.

– Det är en otrolig känsla, nu njuter vi. Dagen har varit full av känslor, sade lagkaptenen Marko "Mörkö" Anttila då han intervjuades strax innan han klev upp på scenen.

President Sauli Niinistö fick bära bucklan en kort sekund. Bild: Roni Rekomaa

Även president Sauli Niinistö var på plats och berättade att sonen Aaro tvingades gå och lägga sig efter första perioden medan hunden Lennu såg hela matchen till slut.

– Aaro lever nu i den tron att det bara finns en period i ishockey.

För dem som följde festen från Järnvägstorget blev budskapet mer koncist.

– Bästa Lejon, ni har skrivit ett stycke idrottshistoria, hann Niinistö säga innan storskärmen på Järnvägstorget frös, men de närvarande hade säkert uppfattat budskapet och andemeningen.

Paula Vesala. Bild: Roni Rekomaa

Senast Finland vann VM-guld i ishockey 2011 firade 100 000 personer på Salutorget, och Helsingforsregionens trafik beredde sig på firandet med bland annat extra metroturer och fler tågvagnar.

Läs också: Så här såg det ut då lejonen anlände till flygplatsen tidigare i dag

Familjen Markkanen med barnen Unto och Leyla är ivriga hockeyfans och ville inte missa chansen att se lejonen på scen i Kajsaniemiparken. Bild: Jenny Bäck

Janne och Emma Markkanen har kommit till Kajsaniemiparken i god tid tillsammans med barnen Unto och Leyla. Janne Markkanen såg guldmatchen på plats i Bratislava dagen innan.

– Jag bestämde mig för att åka efter matchen mot Sverige. Det var helt klart att vi måste komma hit i dag också, säger Markkanen, som följt hela VM-turneringen precis som hustrun.

Söndagskvällen i Bratislava beskriver han som helt fantastisk.

– Det var som om alla hade varit från Finland, alla kramades och firade, inte bara finländarna.

Marko "Mörkö" Anttila. Bild: Roni Rekomaa

Paret Markkanen har själva idrottsbakgrund och följer alltid hockeyn, men det handlar om mer än så.

– Ishockeyn förenar. Det här är en folkfest, hockeyn ger folk något att göra som förenar och skapar gemenskap. Guldet har stor betydelse för alla frivilliga och organisationer som jobbar med ishockeyn, säger Emma Markkanen, som själv frivilligjobbade under damernas VM-turnering.

– Att det nu går bra för Finland visar att man jobbat bra med juniorerna och nu bär det frukt, det gäller att orka fortsätta så blir det fler guldfester, säger Janne Markkanen.

Reetta Kivisaari, Miia Lehtonen, Senni Luoto och Laura Ahola lyckades hitta en ledig plats på gräsmattan en timme före programmet skulle börja. Bild: Jenny Bäck

Senni Luoto, Laura Ahola, Reetta Kivisaari och Miia Lehtonen hade valt ut en plats på gräset redan en timme innan festen skulle börja. Senast Finland vann guld i ishockey-VM 2011 var de 16 år gamla och missade hela festen.

– Det harmade så nu måste jag komma stället, säger Lehtonen.

– Dessutom vet man inte när det blir guld nästa gång, så bäst att fira nu, konstaterar Luoto.

Men vad betyder ett hockeyguld? Det förenar, enas Luoto, Ahola, Kivisaari och Lehtonen om.

– Det ger exempel och uppmuntran för unga att det lönar sig att idrotta och kämpa, säger Kivisaari.

– Det förenar alla finländare oberoende av ålder och generation, det är en folkfest, säger Ahola.

– Och så är det ju roligt att det sätter Finland på kartan förstås, tillägger Kivisaari.

Innan Lejonen äntrade scenen på måndagskvällen fick såväl Damlejonen som Smålejonen en stund i rampljuset och bland annat Paula Vesala, Samuli Edelmann och Teflon Brothers stod för underhållningen.

Festen fortsätter till klockan 22 i Kajsaniemiparken.

Artikeln har uppdaterats.

Läs också: Trafiken kan gröta sig i kväll – extra metroturer men inga nattbussar utlovas

Nattlig folkfest på stan: Gulddopp, fyrverkerier och trumpetsång!

Kommentar: Dags att sluta vara avundsjuk på Sverige

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning