De blå kräver krismöte i regeringen efter Kaj Turunens avhopp – "Samlingspartiet försöker gunga regeringen"

Kaj Turunen hoppar av Blå framtid. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Riksdagsledamot Kaj Turunen byter parti och lämnar Blå framtid. Han säger att han funderat på det en längre tid, och nu hoppar han till Samlingspartiet. – Vi misstänker att Samlingspartiet ville gunga regeringen, säger Sampo Terho (Blå).

– Det är ingen dramatik bakom. Mitt sätt att tänka passar i Samlingspartiet, till exempel när det gäller att förnya arbetslivet, säger Kaj Turunen själv om sitt avhopp.

Turunen säger att tanken grott sedan förra sommaren då Sannfinländarna splittrades och den blå gruppen bildades. Han säger att han också värderar Petteri Orpos sätt att arbeta och förhandla.

Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen understryker att de inte har fiskat efter avhoppare.

– Vår linje sedan Sannfinländarna splittrades är att vi inte tar dylika initiativ. Men om någon knackar på dörren, så.

Terho: "Uppenbart att vårdreformen krisar"

Blå framtid samlades däremot till krismöte i sitt grupprum i riksdagen lite före tolv, och satt där medan Turunen höll sin presskonferens om avhoppet. Sampo Terho (Blå) säger att läget är ett hårt slag "mot det interna förtroendet i regeringen".

– Under vår diskussion kom det fram att vi har en stark misstanke. Det är uppenbart att vårdreformen är i kris – tidtabellen möter svårigheter, innehållet möter svårigheter. Vi misstänker starkt att Samlingspartiet med vilje försöker få regeringen i kris, rentav fälla regeringen. För att vi ska komma över den misstanken vill vi att statsministern så snart det är möjligt sammankallar regeringstrion för att diskutera det här, säger Terho.

Tidigare sades att De blå kan överväga sin framtid i regeringen. Nu ser det alltså ut som om ett krissamtal är det enda partiet kräver, och någon partistyrelse är inte heller på väg att sammankallas.

Partistyrelsen hade möte förra veckoslutet men då visste den veterligen inte om det här läget. Enligt Samlingspartiet har avhoppet dock varit i görningen i två veckor. Tidtabellen har alltså varit känd innan Harry Harkimo lämnade Samlingspartiet.

Blå framtid kämpar med ett lågt väljarstöd på under två procent i opinionsmätningarna. Kaj Turunen avfärdar själv att avhoppet skulle ha att göra med bättre chanser att bli invald i riksdagsvalet 2019.

– Som jag sade, så började jag fundera redan förra sommaren.

Tidigare har också riksdagsledamot Veera Ruoho, tidigare Sannfinländare, valt Samlingspartiet.

Kaj Turunen, som suttit i riksdagen sedan 2011, leder just nu ekonomiutskottet. De blå vill behålla ordförandeposten där och kommer senare att besluta om nya namn.

Vad har avhoppet för betydelse för Blå framtid? Läs Susanna Ginmans ledare här.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning