Bergh sålde sina Stockmannaktier – "Inte omöjligt att jag köper igen efter årsskiftet"

Kaj-Gustaf Bergh. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Mäktigaste ägaren Konstsamfundets vd gör sig av med sina Stockmannaktier.– Det är ren och skär skatteplanering. Jag kvittar förluster mot vinster, säger Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh.

I augusti sålde Stockmanns styrelseordförande Jukka Hienonen Stockmannaktier för drygt 60 000 euro. Det väckte en hel del uppmärksamhet och efter försäljningen har aktiekursen sjunkit med över 20 procent.

På måndagen fortsatte tungviktarna i Stockmannstyret att sälja ut av sitt innehav. Styrelseledamoten och tidigare styrelseordföranden Kaj-Gustaf Bergh lade en säljorder för hela sitt aktieinnehav i Stockmann. De drygt 23 000 aktierna gick åt till ett sammanlagt pris på drygt 100 000 euro.

Enligt Stockmanns börsinformation äger Bergh inte längre aktier i Stockmann.

Enligt Bergh var försäljningen på måndagen en del av hans skatteplanering. Försäljningen av börsnoterade fastighetsbolaget Sponda där Bergh var styrelseordförande och aktieägare ledde till en stor överlåtelsesvinst för Bergh i somras. De vinsterna lägger han nu mot de betydande förluster han gör i försäljningen av Stockmannaktierna. Förluster ska kvittas ut mot varandra under samma skatteår.

– Stockmannaktierna var de enda aktierna med förlust i min portfölj. Det handlar om Kaj-Gustaf Berghs privata skatteplanering. Försäljningen ska inte ses som en åsikt om Stockmann. Det är inte omöjligt att jag köper Stockmannaktier efter årsskiftet igen, säger Bergh.

Enligt honom var tidpunkten för försäljningen också lämplig.

– Nu vet marknaden också vad jag vet, säger Bergh.

Stockmann kom nyligen överens om ett stort lånearrangemang med sina finansiärer.

Bergh representerar föreningen Konstsamfundet i Stockmanns styrelse i egenskap av Konstsamfundets vd.

Konstsamfundet är Stockmanns största ägare med flest röster, drygt 15 procent av rösterna, på bolagsstämman. Konstsamfundets hela innehav är på drygt 31 miljoner euro med dagens börspris.

HBL ges ut av KSF Media som ägs av Konstsamfundet.

Rättelse 27.11 kl. 15.50: Konstsamfundets innehav i euro korrigerat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning