Kaisa Sali vann i öknen: överlevnadskamp

Kaisa Sali tog karriärens andra seger i en Ironman. Bild: Lehtikuva/Roni Lehti

Kaisa Sali vann Ironman Arizona med en kanontid – men inget nytt rekord.

För bara fem veckor sedan var Kaisa Sali femma i legendariska Ironman Hawaii. I helgen var det dags för Ironman Arizona, ett fulldistanstriathlon som också fungerar som kvallopp för nästa års Hawaii.

Sali var i en klass för sig. Hon låg fyra minuter bakom täten efter simningen, men steg till trea under cyklingen och avgjorde under löpningen. Men segern var inte enkel.

– Vinden var verkligen hård, vilket inverkade på farten. Jag tog ändå en liten risk och startade cyklingen hårt och kom i kapp tätdamerna redan efter 45 kilometer. Det var inte en bra lösning, för direkt då jag kom ikapp märkte jag att kroppen inte återhämtat sig efter Kona. Så jag taktikerade och sparade krafter under resten av cyklingen, säger Sali enligt Yle.

Sali var 3.26 minuter efter Kanadas Jen Annett och en dryg minut bakom Danmarks Helle Andersen i början av löpningen. Men efter en dryg mil hade hon kommit ikapp och halvvägs in i maratonloppet hade hon en klar ledning med en och en halv minut.

– Jag hade tänkt springa hårt hela andra halvan av maratonloppet, men benen och huvudet började vara ganska tomma efter en lång säsong. I stället blev det en överlevnadskamp, säger Sali.

Hennes segertid efter 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42 kilometer löpning var 8.51,54. Salis personliga rekord är 8.48,40 vilket hon satte i sin första Ironman i Barcelona 2015.

– Härligt att avsluta säsongen med en seger i en högklassig Ironman, säger hon.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning