Ingen pallplats – Kaisa Sali femma på Hawaii

Kaisa Sali Bild: Lehtikuva / Roni Lehti

Kaisa Sali slutade femma i Ironman-tävlingen på Hawaii. Hennes tid var 9.04.40.

Triathlonisten Kaisa Sali fortsätter satsa helhjärtat på att nå framgångar i Ironmantävlingen på Hawaii, trots att det andra försöket i inofficiella VM inte var perfekt.

Målet att komma bland de tre bästa spolierades av en krånglande mage och Sali kom femma precis som i fjol. Hon var drygt tre minuter från trean.

– Kanske jag sparar er från de smutsiga detaljerna men i cyklingen tog kroppen inte riktigt upp energin och vätskan. Det underlättar inte direkt här på ön, sade Sali per telefon.

– Nu fungerade kroppen inte som jag ville. Men jag är nöjd övar att jag tömde allt ute på banan, säger Sali.

Under det mer än nio timmar långa uthållighetsprovet måste alla detaljer stämma för att idrottaren ska kunna uppnå toppresultat. Sali tycker att hon hade en toppdag i många tävlingar i fjol. I år har det inte gått lika bra men Sali är säker på att hon utvecklats.

På Hawaii löpte Sali över mållinjen på tiden 9.04.40 – en förbättring med 11 minuter jämfört med i fjol. Hon siktade på att förbättra med 15–20 minuter men det målet föll på cyklingen. Vinden vände och kvinnorna fick det besvärligare än männen.

– Madame Pele (vindgudinnan på Hawaii) ordnade så det blev ganska jobbigt för damerna. Vi hade i praktiken motvind till Hawi (vändpunkten i cyklingen) och motvind från Hawi, säger Sali.

Ny tränare

Sali, 36, har tillspetsat proffsigheten ytterligare den här säsongen. Femteplatsen visar att hon hör till världseliten. Den största förändringen jämfört med i fjol är att hon blev medlem av amerikanska Siri Lindleys träningsgrupp. Det innebar månader av träning på hög höjd i Colorado.

Sali hoppas att samarbetet fortsätter men hon har ännu inte på allvar diskuterat framtiden med tränaren. Hon tror att det inte är lätt att vara hennes tränare, perfektionist som hon är.

– Om Siri orkar träna mig fortsätter vi säkert. Siri har sagt att min arbetsmoral är tuffare än hos något annat proffs hon träffat. Det skapar ett tryck hos tränaren att allt ska göras bättre, säger Sali med ett skratt.

Nästa tävling i november

Känslan efter tävlingen var så bra att Sali redan tänker på följande fullånga triathlon. Nästa tävling väntar i Arizona den 19 november.

– Tränaren lovade att jag får delta, säger Sali, som reser till Finland på måndag.

Schweiziskan Daniela Ryf vann tävlingen för tredje gången i rad. Hon tog över ledningen i slutet av cyklingen och löpte sedan det snabbaste maratonloppet. Sali var näst snabbast på maraton.

I herrtävlingen vann tysken Patrick Lange på nya banrekordet 8.01.40. (FNB)

"Inte tillräckligt modig i simningen"

Så här kommenterar Kaisa Sali karriärens andra Ironman:

Simning 3,8 km, tid: 57,53, 16:e:

– Jag är ganska besviken över simningen. Det var ett likadant hattande som i fjol.

– Det var slappt, avslaget och ineffektivt. Jag gav efter i rusningen i början och hamnade i en för långsam grupp.

– Jag var inte tillräckligt modig när jag borde ha cirklat och lagt allt i blöt.

Cykling, 180 km, tid 4.59.50, 8:a,:

– Vätskan sögs inte upp så det var inte lätt.

– Vinden vänder vid någon tidpunkt varje dag här på ön. För damerna vände den halvvägs.

Löpning 42,195 km, 3.01,34, 5:a totalt:

– Med stöd av träningarna borde jag ha bra möjligheter att löpa på 2.55. Jag tycker inte att jag kom upp på min egen nivå.

– I början av löpningen lugnade magen ner sig så pass att jag fick ner en energigel.

– Vid 25 kilometer började benen vara tomma och farten saktade av.

Salis totaltid var 9.04.40 mot 9.15.40 i fjol.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning