Seger räcker för Mäkäräinen på söndag

Seger! Kaisa Mäkäräinen var urstark i slutuppgörelsen, trots att hennes skidor verkade glida sämre än konkurrenten Anaïs Besconds. Bild: Lehtikuva/AFP/Christof Stache

Efter fiaskot förra helgen i Holmenkollen talade inte mycket för Kaisa Mäkäräinens chanser att slåss om totalsegern i världscupen. Men en andra plats och en seger senare i Tiumen har Mäkäräinen allt i egna händer. Vinner hon masstarten vinner hon världscupen.

– Det är inget speciellt som hänt med här. Skidskytte handlar väldigt mycket om skytte och stämmer det inte på skjutvallen får du svårt att hävda dig. Omvänt så kan du alltid tävla om segern om du skjuter bra. Här har jag skjutit väldigt bra, säger Mäkäräinen till Yle.

Jaktstarten blev dramatiskt värre. Mäkäräinen verkade redan ha hängt Anais Bescond av sig i sista motlutet men fransyskan kom igen och pinade finländskan ändå in i mål. Segermarginalen skrevs till två tiondelar till finländskans favör.

– Jag funderade på om jag ska försöka rycka i motlutet eller lämna allt till spurten. Jag visste att hon är bra i spurten och därför valde jag denna taktik.

Mäkäräinen sköt fullt i det sista skyttet samtidigt som konkurrenterna en efter en bommade och tvingades till straffrundor.

– Det blåste grymt vid sista skyttet. Jag trodde jag missat första skottet helt men på något sätt lyckades jag styra skottet rätt ändå. Jag hade en jäkla tur där, säger Mäkäräinen till Yle.

Finländskan har vanan inne för att gå en tät poängstrid om titeln. Hon har gått segrande ur leken vid ett par tillfällen.

– Det gäller att inte tänka så mycket på utgångsläget. Och egentligen är det ju inte sista tävlingen som avgör utan det hur du klarat dig under hela säsongen.

Fotnot: Damernas masstart 16.50 i TV2.

–Kuzmina ligger fem poäng före Mäkäräinen totalt.

– Poängen delas ut så här: 60-54-48-43-40-38-36-34-32-31-30-29-28-27-----1

- Om Mäkäräinen vinner söndagens masstart vinner hon den totala världscupen.

– Mäkäräinen vinner också om hon är tvåa och Kuzmina trea.

– Vid lika poäng vinner Kuzmina tack vare flera deltävlingssegrar.

– Om Mäkäräinen är femma och Kuzmina åtta vinner Mäkäräinen cupen med ett poängs marginal.

Damer, 10 km, jaktstart

1) Kaisa Mäkäräinen, Finland, 30.52,7 (2), 2) Anais Bescond, Frankrike, +0,2 (1), 3) Laura Dahlmeier, Tyskland, +17,5 (1), 4) Darja Domratjeva, Vitryssland, +35,1 (3), 5) Karolin Horchler, Tyskland, +46,8 (1), 6) Anastasiya Kuzmina, Slovakien, +59,9 (4), 7) Daria Virolainen, Ryssland, +1.05,6 (2), 8) Lisa Vittozzi, Italien, +1.07,9 (3), 9) Irina Uslugina, Ryssland, +1.09,5 (0), 10) Franziska Preuss, Tyskland, +1.10,8 (2).

Världscupen efter 21 av 22 deltävlingar:

1) Mäkäräinen 799, 2) Kuzmina 794, 3) Domratjeva 744, 4) Dahlmeier 701, 5) Dorothea Wierer, Italien, 661.

Då det två sämsta tävlingarna stryks ligger Kuzmina fem poäng före Mäkäräinen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning