Kaisa Mäkäräinen till HBL efter kanonstarten – "Riktigt nöjd"

Bild: Lehtikuva-AFP/Jure Makovec

Kaisa Mäkäräinen har en stor fördel framför konkurrenterna då världscupen kör i gång i Pokljuka.– Snöträningen borde vara ett stort plus, säger hon.

Kaisa Mäkäräinen var i en klass för sig i skidspåret, då världscupen tjuvstartade med mixedstafett i slovenska Pokljuka. På den sex kilometer långa andra sträckan skidade Mäkäräinen tjugo sekunder snabbare än näst snabbaste Denise Herrmann, en mycket stark skidåkare.

– Det kändes inget vidare före start. Benen var lite tunga, men det rullade i gång bra, säger Mäkäräinen till HBL.

- De två sista varven var ganska tunga. Jag var oroad över att benen ska darra i det stående skyttet, men det gick ganska bra.

Hög höjd

Pokljuka ligger ungefär 1 400 meter över havet, vilket innebär en extra utmaning. Dessutom är banprofilen inte den lättaste. Pokljuka har dock passat bra för Mäkäräinen, som vunnit tre segrar i världscupen här.

– Det har hänt någon gång förut här också, att det har känts segt, men jag har ändå klarat mig bra i jämförelse med de andra. Det är säkert höjden och de ganska tuffa spåren som gör det, säger den trefaldiga vinnaren av den totala världscupen.

Laginsats

Finlands kanske mest folkkära idrottsutövare inleder jakten på en fjärde seger i den totala världscupen på torsdag, då 15 km distans står på schemat i Pokljuka. Helst skulle Mäkäräinen dock tala om stafettlaget och den historiska femte platsen i mixedstafett.

– Det var verkligen en fin prestation. Vi är verkligen nöjda och det är kul att inleda säsongen så här, säger hon.

– Vi hade alla bra fart på skidorna. Det är lätt att stirra sig blind över reservpatronerna och straffrundorna, men allt grundar sig på att man inte förlorar alltför mycket tid i skidspåret. Det är där som det ofta fastnat förut. Blir det sen en, två eller tre straffrundor beror mer på dagen,

Rekordplacering

Mari Eder växlade som etta och Kaisa Mäkäräinen utökade ledningen. Båda använde en reservpatron i det stående skyttet. Tero Seppälä tog en straffrunda och växlade som trea. Olli Hiidensalo tvingades använda tre reservpatroner och Finland slutade femma,. 1.30,9 bakom segrande Frankrike och före favoriter som Norge, Sverige och Tyskland. Det var också Finlands bästa placering i mixedstafett – i OS i Pyeongchang var Finland femma.

– Alla har varit mestadels friska och tränat bra i sommar. Pojkarna är så unga att de utvecklas fort, säger Mäkäräinen.

Snöträning ett plus

Mäkäräinen hade själv en del problem under sommaren och kunde inte träna som planerat. Hennes luftvägsbesvär har dock gett med sig under hösten och snöträningen har gått bra.

– I somras kunde jag inte genomföra alla intensiva träningspass, men den senaste månaden har varit bättre. Det finns inget att vara oroad över, säger hon.

– Jag har tränat på snö sedan 20 oktober, först i Olos och sedan hemma i Kontiolax. Det borde vara ett plus i början av säsongen. Tror inte det är många andra landslag som tränar lika mycket på snö i det här skedet.

Ljusare i Europa

Världscupen inleds alltså i Pokjljuka, för ovanlighetens skull. Svenska Östersund brukar vara värd för världscupstarten, men ordnar den här vintern VM i mars.

– Det var kul att komma till Centraleuropa. Det är betydligt ljusare än i Norden vid den här årstiden, säger Mäkäräinen.

Snö är dock, precis som överallt i Europa för tillfället, en bristvara. Spåren består av konstsnö.

– Det är lite vitt i trädtopparna, så mycket att det ser lite trevligare ut, säger Mäkäräinen med ett leende.

Fellman ny i laget

Mäkäräinen, 35, är fortfarande landslagets stora stjärna. Inför den här säsongen har träningsledningen lyft in flera nya namn i landslaget. Mäkäräinen medger att hon inte känner alla riktigt så bra, då landslaget till stor del varit delat itu under träningssäsongen.

– Kärntruppen är ungefär densama som förut, men det finns nykomlingar som Jenny (Fellman). Jenny var med på läger i Italien och i Lappland i oktober. Hon har haft en bra träningssäsong och är helt välförtjänt med här i Pokljuka, säger Mäkäräinen om Ålands gåva till skidskytte.

Utmanande schema

Säsongen kulminerar med VM i Östersund i mars. Schemat är lite utmanande, för i februari turnerar världscupen i Nordamerika, i Canmore och Salt Lake City.

– Det blir tufft att hålla sig i form under vintern. Jag måste lite fundera över februari, en del kommer säkert att stå över resan till Nordamerika, men man får se hur det känns i slutet av januari. Cupställningen är säkert också en del av helheten, säger Mäkäräinen.

– Det låter ganska jobbigt att åka av och an till Nordamerika före VM. Men VM har varit förut i mars och det har inte inverkat mycket. I skidskytte brukar de flesta delta i alla cuptävlingar, inte välja några som i längdåkning.

Längdåkning?

VM i längdåkning avgörs i slutet av februari, då det är tomt i skidskyttekalendern. Den här vintern skulle Mäkäräinen verkligen behövas i stafettlaget, men problemet är detsamma som för två år sedan då Lahti stod värd för VM. Mäkäräinen borde ge ett formbesked före VM, helst i världscupen, men frågan är när hon ska hinna. 10 km fritt står på programmet i världscupen i längdåkning i Ulricehamn i januari – samtidigt som världscupen i skidskytte i Anterselva.

– Jag har fokus på skidskytte. Men jag har lärt mig att det inte lönar sig att planera alltför långt i framtiden. Jag tar en snutt i taget, säger Mäkäräinen.

– Vi får se.

Fakta

Världscuppremiären i skidskytte

Världscupsäsongen startar med tävlingar i Pokljuka, Slovenien. Här är programmet för resten av veckan.

Onsdag: 20 km, herrar (15.15)

Torsdag: 15 km, damer (15.15)

Fredag den 7 december: Sprint, herrar (15.15)

Lördag den 8 december: Sprint, damer (15.15)

Söndag den 9 december: Jaktstart, damer (12.45), herrar (15.45)

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03