Kaisa Lehtonen segrare i Sydafrika

Kaisa Lehtonen tog karriärens största seger i Sydafrika. Bild: Timo Hartikainen

Kaisa Lehtonen vann Ironman South Africa efter en kanonlöpning.

Kaisa Lehtonen segrade i Ironman South Africa efter en fantastisk insats på det avslutande marathonloppet. Hon ruskade av sig sina värsta konkurrenter och kunde börja jubla redan flera hundra meter före mållinjen.

– Jag grät när jag kom i mål. De här tjejerna är så tuffa. Jag har läst deras bloggar och tänkt att wow. Och nu har jag vunnit, säger Lehtonen.

Segern säkerställde i praktiken att Lehtonen får delta i legendariska Ironman Hawaii i oktober. På basis av söndagens insats är hon inte bara där för att delta – utan för att tävla om topplaceringarna.

– Träningen har gått verkligen bra och jag kände mig självsäker. Men det här var trots allt först min andra Ironman-tävling och vad som helst kunde ha hänt.

En ironman är en ironman och vad som helst kan hända under 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42 kilometer löpning. Meriterade Jodie Swallow som ledde efter en fantastisk simning vurpade på cykeln och tvingades avbryta under löpningen. Annabel Luxford som gick fram som ett snabbtåg under cyklingen och ledde klart före löpningen säckade ihop totalt och tvingades tidvis börja gå.

Lehtonens tid på simningen 58.21 var femte snabbasdt, sex minuter långsammare än favorittippade Swallow. Hon klarade cyklingen på 4.59,41 och steg till fjärde plats före det avslutande marathonloppet.

Lehtonen satte direkt i ett hårt tempo i sin starkaste gren och steg snabbt till tvåa. Luxford ledde i det skedet med över tolv minuter, men Lehtonen tog snabbt in hennes försprång och passerade henne omkring femton kilometer före mål. Lehtonens marathontid var suveräna 3.02,34 och sluttiden var 9.06,50.

Lehtonen är först den fjärde finländaren som vunnit ett Ironman-lopp, efter Pauli Kiuru, Teemu Vesala och Tiina Boman. Hon var tvåa i sin Ironmandebut i Barcelona förra hösten med tiden 8.48,41. Hon har också vunnit VM-silver och VM-brons på långdistans samt EM-guld på halvdistans.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03