Kaikkonen: Senast om en vecka borde det finnas klarhet i om vårdreformen blir av

Social- och hälsovårdsutskottet hörde experter på torsdag, för att avgöra om regeringens senaste uppdatera förslag uppfyller grundlagens bokstav. – Min egen uppfattning är att (regeringen) kunde ha lyckats bätter, säger utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP). Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Tron på att vårdreformen blir klar är under prövning, och Centerns gruppordförande lägger ett nytt mål om en vecka - då ska det finnas en säkerhet i om det blir klart eller "så får man dra andra slutsatser".

Det var allvarliga miner i social- och hälsovårdsutskottet på torsdagen, efter fem timmars diskussion med experter om huruvida man kan vara säker på grundlagsenligheten i vårdreformen.

Av allt att döma var det inte uppmuntrande. Oppositionsledamoten i vårdutskottet Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) anser att det fortfarande, efter att regeringen den här veckan gett två uppdaterade förslag, är så fundamentala saker på spel att det inte blir klart.

– Regeringens svar svarade inte på alla frågor. Och i utskottet kan vi inte göra ett jobb som hör till regeringen, säger Alanko-Kahiluoto och jämför lagpaketet med olika möbeltillverkare.

– Det är som att skruva ihop en Ikeastol på fel sätt och sedan bedyra att det är en Billnäs. Det är det inte. Man kan dråsa igenom om man sätter sig på den.

Alanko-Kahiluoto tror själv inte att det går att reparera allt under den här riksdagen.

I morgon fredag kommer utskottet att ta ställning till hur man går vidare för att försäkra sig om grundlagsenligheten i alla de frågor som grundlagsutskottet påtalat. En möjlighet är att pröva det på nytt i grundlagsutskottet, vilket tar tid.

– Eller så måste man fortsätta dra ut sessionen så långt att det knappast är juridiskt möjligt.

Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) hänvisar ändå till att statsrådets tjänstemän också satt med i utskottet och hörde experterna utlåtanden, och signalerade att de också kan ta bollen och komma med nya förslag.

Regeringspartiernas ledamöter anser att det är en skyldighet att jobba vidare så länge det går.

– Det är vårt jobb och vårt ansvar som riksdagsledamöter, säger Sari Sarkomaa (Saml).

På torsdagen höll riksdagspartierna gruppmöten, och under Centerns möte hade läget med vårdreformen diskuterats. Realismen i tidtabellen just nu är att om social- och hälsovårdsutskottet skulle bli klart med sitt betänkande på fredagen, så skulle det kräva ungefär en vecka övertid i riksdagsarbetet. Då skulle sista plenum vara 26 mars i stället för den 15 mars.

Men det räcker inte heller till.

Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen lägger ett nytt mål: att det om en vecka skulle finnas klarhet i om det blir nåt eller inte.

– Vi vet att läget är utmanande, och ett sådant här flytande läge är inte bra för nån. Senast om en vecka borde vi veta om det går att få i mål, säger Kaikkonen.

Han säger att Centern är realister, men hoppas att det inte uppstår ett läge där man igen får börja om på en vårdreform och skjuta upp allt med flera år.

Räcker det om det finns klara utsikter om en vecka, eller borde utskottet vara klart med sitt betänkande om en vecka?

– Det kan knappast vara färdigt i praktiken då, säger Kaikkonen.

– Men om vecka behöver vi ha klarhet i att det säkert är möjligt att få det klart. Annars måste vi dra nya slutsatser.

Det är talmanskonferensen som beslutar om hur länge riksdagen kan sitta på övertid. I princip finns ingen regel som säger hur länge riksdagen kan jobba före val, det har bara varit praxis att pausen före val är en månad. Nu blir den kortare, men hur mycket kortare beslöts ännu inte på torsdagen, utan diskussionen fortsätter på fredag.

– Jag tror att fredagens utskottsmöte blir väldigt viktigt med tanke på vårdreformen fortsättning, säger SFP:s Anna-Maja Henriksson till SPT. Hon är medlem i grundlagsutskottet.

Går det ytterligare en vecka, till exempel, sitter riksdagen in i april. Riksdagsvalet är den 14 april.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning