Kaikkonen ger sig in i tävlingen om Centerns ordförandeskap

Försvarsminister Antti Kaikkonen vill bli Centerns nya ordförande. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Finlands nya försvarsminister, 45-årige Antti Kaikkonen, meddelar att han kandiderar för att bli Centerns nya ordförande. – Jag hade bestämt mig för att fatta beslutet i tid så att jag inte behöver fundera över det i midsommarbastun, säger Kaikkonen.

Centern väljer ny partiordförande vid en extra partistämma i september. Detta efter att nuvarande ordförande Juha Sipilä direkt efter riksdagsvalet i april meddelade att han avgår.

Centern gjorde en brakförlust i vårens riksdagsval. Från att ha varit det största riksdagspartiet med sammanlagt 49 mandat, föll man nu till en fjärde plats. Partiet förlorade hela 18 mandat i riksdagen och Sipilä ansåg att det enda rätta var att avgå. Han har fungerat som partiets ordförande sedan 2012.

– Partiet förtjänar en entusiastisk nystart, skrev han på sin webbplats kort efter valet.

Måste ordförande bli finansminister?

Naturligt kunde anses att partiets ordförande även skulle bära partiets tyngsta ministerpost, posten som finansminister. Finlands nyvalde finansminister Mika Lintilä sa till HS då han utnämndes, att han endast ställer upp i ordförandevalet om det inte finns andra lämpliga kandidater.

Kaikkonen säger att frågan om det är ett måste att samma person bär titeln som ordförande och som finansminister, är en fråga man får återkomma till i höst då ordförandeskapet klarnat.

– Det är en fråga som är värd att fundera över. Det är en tung ministerpost att bära och det bör ordförande, vem än det blir, ta ställning till sedan, säger Kaikkonen.

Hoppas fler vågar gå med i tävlingen

Två högt tippade namn för ordförandeskapet var vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko och riksdagsgruppens vice ordförande Eeva Kalli. Både Saarikko och Kalli har dock meddelat att de inte ställer upp på av familjeskäl.

Som ordförande säger Kaikkonen att han skulle bevara Centerns grundvärden samtidigt som han skulle arbeta hårt för att få tillbaka Centerns självförtroende.

– Centerns värderingar behöver inte förändras, de håller nog. Vad jag vill är att formulera dem så att de upplevs som goda även under 2020-talet och att man vill stödja dem, säger Kaikkonen.

Kaikkonen hoppas nu att flera kandidatnamn dyker upp inom partiet.

– Kanske det är lättare att gå med nu då jag har startat tävlingen, säger Kaikkonen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning