Kaija Saariahos och Sofi Oksanens nya opera till Helsingfors 2021

Kaija Saariahos och Sofi Oksanens nya opera hörs snart i fem operahus. Bild: Cata Portin/HBL-arkiv

Den nya operan uruppförs i franska Aix-en-Provence i juli. Premiären i Helsingfors äger rum om ett år.

Kaija Saariaho beskriver i Nationaloperans pressmeddelande det nya projektet som sin största opera hittills, som en fresk som fötts över flera år. Som ingredienser nämner hon ett rikt libretto, olika språk som kallar på olika sorters musik och tretton roller som alla kan uppfattas som centrala.

Operan Innocence är Saariahos femte. Alla hennes tidigare operor – L'Amour de loin, Adriana Mater, Émilie samt Only the Sound Remains – har uppkommit till libretti av den libanesiska författaren Amin Maalouf, medan librettot till Innocence skrivs av Sofi Oksanen.

Sedan tidigare har Oksanens berättelser gjorts till operor i form av Utrensning (2007) på Nationaloperan 2012 (musik Jüri Reinvere) samt Baby Jane (2005) i Ooppera Skaalas tappning hösten 2019 (musik Markus Kärki).

Den nya operan utspelar sig i nutiden och är förlagd till Helsingfors, där en internationell skara gästar ett bröllop. En tragedi i brudgummens förflutna kastar en skugga över festen.

Innocence har uppkommit på gemensam beställning av Nationaloperan, Aix-en-Provence-festivalen, De Nederlandse Opera, Royal Opera House och San Francisco Opera. Operan visas först i Aix-en-Provence i juli, därefter i Amsterdam i oktober och i Helsingfors med premiär den 29 januari 2021. I London ges den våren 2021 och i San Francisco på hösten.

Föreställningarna dirigeras av Susanna Mälkki och Clément Mao-Takacs. Regissör är Simon Stone och för översättningarna svarar Kaija Saariahos son Aleksi Barrière.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning