Kaija Saariaho fick enormt pris i Spanien

Då jag inte kan förverkliga något med naturliga instrument, vänder jag mig till datorerna för att fullborda den musikaliska idén, säger Kaija Saariaho. Bild: Cata Portin

Kompositören Kaija Saariaho har tilldelats BBVA-stiftelsens musikpris för sina bedrifter när det gällt att överbrygga klyftan mellan akustisk och elektronisk musik. Prissumman är 400 000 euro.

Kaija Saariahos musik bedöms som extraordinär i sin individualitet, bredd och sitt omfång. Genom sin första opera L'Amour de loin (2000) positionerade hon sig i främsta rummet i en värld där kvinnor av hävd varit underrepresenterade, slår prisjuryn fast.

Enligt prisjuryn har Saariaho ända sedan de tidiga verken på 1980-talet överbryggat klyftan mellan akustisk musik och teknologi. Kombinationen av syntetiska ljud, klassisk instrumentation och naturelement blev uppenbar exempelvis i tidiga Lichtbogen (1986) för ensemble.

– Mitt syfte har varit att lyssnaren inte specifikt skulle uppfatta den elektroniska komponenten i min musik. Den är en del av instrumentationen. Då jag inte kan förverkliga något med naturliga instrument, vänder jag mig till datorerna för att fullborda orkestrationen, den musikaliska idén, uppger Saariaho i ett pressmeddelande.

Kaija Saariaho, född 1952, har fått flera stora musikpriser redan tidigare, bland annat Polarpriset 2013, Léonie Sonnings musikpris 2011, Wihuris Sibeliuspris 2009, Grawemeyerpriset 2003 och Nordiska rådets musikpris 2000. Hon är sedan 1982 bosatt i Paris där hon inledningsvis förkovrade sig i den senaste teknologin vid IRCAM-institutet för akustisk forskning och ledande profiler inom den spektralistiska skolan.

BBVA-stiftelsen delar årligen ut priser i åtta kategorier, för betydande bedrifter inom bland annat matematik, kemi och fysik, biologi och biomedicin, informationsteknologi, ekologi, klimatförändring, ekonomi, humaniora samt musik och opera. Prissumman är 400 000 euro per pris. BBVA-stiftelsen, knuten till finanskoncernen BBVA, är en av de största mecenaterna inom vetenskaps- och kulturfältet i Spanien och offentliggjorde sina pristagare förra veckan.

Flera av pristagarna inom vetenskapsdisciplinerna har senare fått nobelpriset inom sina respektive områden. Musikpriset har tidigare tilldelats Cristóbal Halffter, Helmut Lachenmann, Salvatore Sciarrino, Pierre Boulez, Steve Reich, György Kurtág, Georges Aperghis och Sofija Gubajdulina.

I musikjuryn sitter bland andra kritikern Alex Ross, radioredaktören Andrew McGregor, violinisten Leila Josefowicz och professor Nicholas Cook.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning