Kai Mykkänen till Yle: Sexbrottslingar med dubbelt medborgarskap borde kunna mista det finska

Inrikesminister Kai Mykkänen spekulerar kring strängare lagstiftning för brottslingar med dubbelt medborgarskap. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Personer med dubbelt medborgarskap som begår grova sexualbrott borde kunna mista sitt finländska medborgarskap, säger inrikesminister Kai Mykkänen i en intervju för Yle.

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) åker under lördagen till Uleåborg för att träffa stadens ledning och diskutera de misstänkta sexualbrotten som skett i staden.

I en intervju för Yles program Morgonettan säger Mykkänen att det är viktigt att utreda varför många misstänkta sexualbrott skett uttryckligen i Uleåborgstrakten. Mykkänen konstaterar att man måste stoppa en eventuell spridning av sexualbrott mot minderåriga.

Polisen har meddelat att de misstänkta gärningsmännen i Uleåborg har utländsk bakgrund. En del av dem har fått finländskt medborgarskap medan en del väntar på myndigheternas beslut.

Mykkänen säger till Yle att personer med dubbelt medborgarskap borde kunna fråntas sitt finländska medborgarskap om de gör sig skyldiga till grova brott.

– Om en person med dubbelt medborgarskap bryter mot det personen förbundit sig till borde man kunna avveckla personens finländska medborgarskap, till exempel om det handlar om väldigt grova sexualbrott.

Regeringen föreslog i december en lagändring som går ut på att en person med dubbelt medborgarskap kan förlora sitt finländska medborgarskap om personen gör sig skyldig till landsförräderi- eller terroristbrott som har minst åtta års fängelse som strängaste straff.

Ministern vill ha flyktingläger på EU:s gränser

Enligt Mykkänen var Finland och Europa dåligt förberedda på flyktingvågen 2015. Han vill skärpa kontrollen över immigrationen genom att upprätta läger på Europeiska Unionens (EU) yttre gränser.

Mykkänen preciserar för Yle att han vill inrätta lägren i EU-länder som Italien och Grekland som finns vid unionens yttre gränser.

– Jag tycker inte det är realistiskt att vi inom de närmaste åren skulle kunna grunda den här typen av center i länder utanför EU.

Att enskilda EU-länder skulle gå med på att grunda flyktingläger inom sina nationsgränser förutsätter enligt Mykkänen att unionen kommer överens om gemensamma spelregler om fördelningen av asylsökande.

Polisens utredning växer

Mykkänens uttalanden kommer efter att polisen i Uleåborg meddelat att man utreder fyra nya fall av misstänkta sexualbrott i staden.

Brottsrubriceringen i polisens utredning är våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt utnyttjande av barn, och polisen har gripit tre män som är på sannolika skäl misstänkta för brotten. Sammanlagt finns det fyra misstänkta i polisens utredning.

Offren till de misstänkta brotten är flickor som är under 15 år.

Polisen har utrett en misstänkt sexualbrottshärva i Uleåborg sedan början av december. De misstänkta gärningsmännen har utländsk bakgrund och offren är minderåriga flickor.

Blå framtid kräver krismöte

På lördagsmorgonen gick regeringspartiet Blå framtid ut med ett pressmeddelande och krävde att regeringen samlas till ett krismöte med anledning av händelserna i Uleåborg. Blå framtid vill att inrikesminister Mykkänen och säkerhetsmyndigheterna informerar regeringen om läget med de misstänkta sexualbrotten.

Till skillnad från Mykkänen anser Terho att hela asylprocessen borde flyttas utanför EU:s gränser. Terho preciserar inte hur han konkret skulle arrangera processen och SPT har inte lyckats nå honom för en kommentar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning