Kai Mykkänen: "FN:s flyktingorgans rekommendationer binder inte Finland"

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) anser att Förenta Nationernas flyktingorgan UNHCR:s rekommendationer inte är bindande för Finland. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) anser att Förenta Nationernas flyktingorgan UNHCR:s rekommendationer om säkerhetsläget i Afghanistan inte binder Finlands flyktingpolitik.

Migrationsverket meddelade tidigare på tisdagen att verket ska granska färska riktlinjer som FN-organet UNHCR har utfärdat om säkerhetsläget i Afghanistan. Enligt UNHCR har situationen förvärrats i synnerhet i Kabul som har utsatts för flera talibanska attacker på sistone.

– UNHCR bedömer i sina riktlinjer möjligheterna för intern flykt inom Afghanistan. På Migrationsverket utvärderar man på nytt om en afghan från en annan del av landet kan bosätta sig i Kabul eller inte, säger inrikesminister Kai Mykkänen till Demokraatti.

Enligt Mykkänen är UNHCR:s rekommendationer inte folkrättsligt bindande för Finland, trots att flyktingorganet är en central samarbetspartner, vars sakkunskap och analyser utnyttjas, uppger Demokraatti.

– Migri fattar beslut om de riktlinjer som ska tillämpas då asyl beviljas. Det är också Migri som självständigt tar ställning till UNHCR:s rapport, säger Mykkänen.

Polisen bekräftade på Twitter på tisdagen att inga afghanska asylsökande återbördas till Afghanistan de närmaste dagarna medan utredningen pågår.

Sammanlagt 1 147 afghaner har ansökt om asyl i Finland de senaste 12 månaderna. Av dem har 465 fått avslag på sin ansökan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning