Kai Mykkänen: Finland har inget att skämmas för – "Vi har haft händerna fulla med egna storbränder"

Inrikesminister Kai Mykkänen anser att Finland inte har något att skämmas för trots att beslutet om Finlands hjälp till släckningsarbetet i Sverige lät vänta på sig i flera veckor.

– Vi har haft händerna fulla med egna storbränder här hemma både i Egentliga Finland och i Lappland. Vi har ju tiotals mindre skogsbränder i vårt land varje dag. Till exempel det allra senaste tillbudet i Raja-Jooseppi i Salla slukade en stor del av Räddningsverkens resurser, säger inrikesminister Kai Mykkänen (Saml).

Du anser inte att Finlands rykte har befläckats på grund av den bristande viljan att hjälpa vårt västra grannland?

– Nej, det tror jag inte. Tvärtom så har de svenska myndigheterna visat förståelse för Finlands situation och de skogsbränder som har härjat hos oss. Vi kunde inte försätta oss i en situation där vi själva måste be om utländsk hjälp på grund av att vi assisterar ett grannland.

Enligt Mykkänen är det till stor del de frivilliga brandkårernas förtjänst att beredskapen att släcka mindre skogsbränder har lyckats så bra i Finland. Men den genomsnittliga åldern bland dem som jobbar för de frivilliga brandkårerna är hög och det gäller att se över den strukturella uppbyggnaden för vårt räddningsväsende, anser han.

Europeiska hjälpinsatser

– Man kan fråga sig om till exempel Försvarets helikoptrar kunde användas mer effektivt också för släckningen av skogsbränder. Det här är en utmaning inte bara i Finland utan också i andra EU-länder, säger Mykkänen.

Han hänvisar till EU:s beredning av ett nytt direktiv som ska effektivera den typen av räddningsinsatser som nu försiggår i EU-kommissionens regi i Sverige.

– EU borde grunda en beredskapsavdelning som i samarbete med Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex kunde koordinera den europeiska unionens hjälpinsatser i samband med skogsbränder. Avdelningen skulle på kort beredskap kunna rycka ut till olika EU-länder och effektivera släckningen av skogsbränder, anser Mykkänen.

Enligt Mykkänen skulle en dylik avdelning bestå av brandmän och räddningspersonal från alla EU-länder.

– Det största frågetecknet vore hur man prioriterar. Skulle man till exempel förra veckan ha satsat allt krut på Grekland eller Sverige, frågar Mykkänen retoriskt.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00