Kaffekampanj ska hjälpa bostadslösa

Intresseorganisationen Vailla vakinaista asuntoa lanserar en kampanj för att hjälpa kaféägarna och de bostadslösa. Bild: Erik Sandström/SPT

Intresseorganisationen Vailla vakinaista asuntoa (Utan fast bostad) lanserar på måndag en kampanj för att uppmärksamma de bostadslösas situation.

Kampanjen går ut på att stödja de krisdrabbade kaféägarna genom att dricka en kopp kaffe på ett valfritt kafé och sedan donera pengar till arbetet för de bostadslösa.

Det donerade beloppet kan till exempel motsvara priset på kaféets dyraste kaffekopp, skriver organisationen. Kampanjen, som går under namnet "sumppitempaus" (sumpjippot) , pågår hela midsommarveckan.

– Coronaepidemin har drabbat samhällets svagaste hårt. Restriktionerna av folksamlingar ledde till att de bostadslösa utestängdes från samhället. Coronakrisens inverkan på ekonomin kommer att orsaka mer bostadslöshet i höst när allt fler får problem med betalningen av hyran, säger verksamhetsledare Sanna Tiivola på Vailla vakinaista asuntoa i ett pressmeddelande.

Tiivola hoppas att så många som möjligt deltar i kampanjen och utmanar sina vänner genom att publicera en bild på sin kaffekopp i sociala medier och skriva hashtaggen #sumppitempaus. De donerade pengarna går oavkortat till organisationens arbete för de bostadslösa, försäkrar hon.

Föreningen Vailla vakinaista asuntoa grundades 1986 för att bevaka de bostadslösas intressen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning