Kaffesuktande isbjörn härjar på Svalbard

Doften av kaffe och tvål har fått en isbjörn att bryta sig in i minst tio stugor nära byn Ny-Ålesund på Svalbard. Nu vill stugägarna att björnen ska flyttas.

Krossade fönster och dörrar, sönderrivna madrasser och uppätna tvättsvampar är resultatet av isbjörnens framfart, som pågått sedan juli. I ett fall har isbjörnen slagit sig igenom en vägg för att ta sig in i en stuga.

– Vi är rädda att det kan vara människor i stugorna nästa gång isbjörnen kommer, då kan både människornas och isbjörnens liv vara i fara, säger Susanne Wasa Hagen från bolaget Kings Bay, som äger stugorna, till NRK.

Doften av kaffe och tvål har fått en isbjörn att bryta sig in i minst tio stugor nära Ny-Ålesund på Svalbard. Arkivbild. Bild: TT/Nick Cobbing/Norsk Polarinstitutt

Hon har därför skickat en begäran till sysselmannen, den högsta myndigheten på Svalbard, om att flytta björnen. Men trots de ovanligt många fallen av oväntat besök tycker inte myndigheten att det är nödvändigt.

– Det är en stor påfrestning för en isbjörn att bli nersövd och man riskerar djurets liv och hälsa. Det är enbart aktuellt att flytta en björn om den upprepade gånger har tagit sig in i bosättningar och det inte går att skrämma bort den, säger miljöskyddschefen Morten Wedege till NRK, och tillägger att han tror att björnen snart vandrar norrut för att gå i ide.

Isbjörnar har ett väl utvecklat luktsinne och även om det inte finns mat i stugorna dras isbjörnar till doften av kaffe, kryddor och till och med tvål. Så i framtiden kommer stugägarna ta med sig kaffet hem.

– Vi bor i isbjörnens rike på isbjörnens premisser. Det får vi leva med, säger Susanne Wasa Hagen till NRK.

Ovälkommen gäst i stugorna i Ny-Ålesund på Svalbard. Arkivbild. Bild: TT/Jon Aars/Norsk Polarinstitutt

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54