Kaffesuktande isbjörn härjar på Svalbard

Trots en isbjörns våldsgästande vill myndigheterna på Svalbard inte flytta den. Arkivbild. Bild: TT/AP/Maja Hitij

Doften av kaffe och tvål har fått en isbjörn att bryta sig in i minst tio stugor nära byn Ny-Ålesund på Svalbard. Nu vill stugägarna att björnen ska flyttas.

Krossade fönster och dörrar, sönderrivna madrasser och uppätna tvättsvampar är resultatet av isbjörnens framfart, som pågått sedan juli. I ett fall har isbjörnen slagit sig igenom en vägg för att ta sig in i en stuga.

– Vi är rädda att det kan vara människor i stugorna nästa gång isbjörnen kommer, då kan både människornas och isbjörnens liv vara i fara, säger Susanne Wasa Hagen från bolaget Kings Bay, som äger stugorna, till NRK.

Doften av kaffe och tvål har fått en isbjörn att bryta sig in i minst tio stugor nära Ny-Ålesund på Svalbard. Arkivbild. Bild: TT/Nick Cobbing/Norsk Polarinstitutt

Hon har därför skickat en begäran till sysselmannen, den högsta myndigheten på Svalbard, om att flytta björnen. Men trots de ovanligt många fallen av oväntat besök tycker inte myndigheten att det är nödvändigt.

– Det är en stor påfrestning för en isbjörn att bli nersövd och man riskerar djurets liv och hälsa. Det är enbart aktuellt att flytta en björn om den upprepade gånger har tagit sig in i bosättningar och det inte går att skrämma bort den, säger miljöskyddschefen Morten Wedege till NRK, och tillägger att han tror att björnen snart vandrar norrut för att gå i ide.

Isbjörnar har ett väl utvecklat luktsinne och även om det inte finns mat i stugorna dras isbjörnar till doften av kaffe, kryddor och till och med tvål. Så i framtiden kommer stugägarna ta med sig kaffet hem.

– Vi bor i isbjörnens rike på isbjörnens premisser. Det får vi leva med, säger Susanne Wasa Hagen till NRK.

Ovälkommen gäst i stugorna i Ny-Ålesund på Svalbard. Arkivbild. Bild: TT/Jon Aars/Norsk Polarinstitutt

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning