Kaffestunden vid Salutorget sprids världen över

Frankrikes president Emmanuel Macron dricker kaffe med kollegan Sauli Niinistö vid Salutorget i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Finland är ökänt som landet som älskar lättrostat kaffe – en preferens som inte alltid går hem hos utlänningar.

Vad som fanns i den kopp bryggkaffe som serverades den franske presidenten Emmanuel Macron på Salutorget i Helsingfors har väckt förundran världen över.

Det var i torsdags som den franske presidenten grimaserade illa under en kaffestund med kollegan Sauli Niinistö på Salutorget.

Bilder på den kaffedrickande Macron har delats flitigt, och skämten och frågorna har haglat.

"Kallar ni det här kaffe", lyder ett förslag till bildtext till en bild där Macron pekar rätt ned i kaffekoppen, vänd mot Niinistö.

"Macrons ansikte när han testar finskt kaffe är mitt favorituttryck för fransk förtvivlan", twittrar medieföretaget Buzzfeeds nyhetschef.

"När du upptäcker att kaffe smakar annorlunda i Finland", är ett annat förslag från ett marknadsföringsföretag i Helsingfors.

Det finländska presidentkansliet har inte kommenterat ämnet. Men personalen som serverade kaffet säger till Yle att det rörde sig om mörkrost – som presidenterna drack svart.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46