”Kafégästerna på Aalto läser böcker!

Klassiker. Aalto är urtypen för trivsamt kafé, startat av Maija-Liisa Sjöberg och numera i regi av Marco Saracino. Trogna stamgäster är Johan Johnsson och Stig-Björn Nyberg.Bild: Leif Weckström

Café Aalto på andra våningen i Akademiska bokhandeln ­firar 30 år i huset. Men möblemanget av Alvar Aalto kommer från ett ­tidigare kafé med anor i 1955.

Ursprunget ligger i grannhuset, i det så kallade Järnhuset eller Rauta­talo på Centralgatan 3 som ­Alvar Aalto ritade redan i början av 1950-talet. Kafé Colombia med ingång från Centralgatan låg en trappa upp i den moderna atriumgården och kaféet hörde i många år till de trendigaste i Helsingfors.

Inredningen i kaféet var möbler och armaturer som i dag är klassiker av Aalto men det var också atmosfären och klientelet, en salig blandning av studerande, författare, konstnärer och andra mer eller mindre intellektuella som gjorde stället.

På 1980-talet gjorde man om hela Järnhuset, Colombia stängde, och under en tid såg det illa ut för inredningen som slutligen såldes på auktion. Varuhuset Stockmann stod för en kulturgärning då man ropade in lösöret och donerade det till Alvar Aalto-stiftelsen som å sin sida ställde upp och lät Café Aalto disponera över möblerna. Inredningen är kompletterad med Arne Jacobsens stol Myran.

Bakom Café Aalto står ett familje­företag, och det var Maija-Liisa Sjöberg som kom med bästa offerten när frågan om vem skulle driva verksamheten var aktuell 1986.

– Vi öppnade 16 november 1986. Jag är egentligen pensionär och i dag driver min son Marco Saracino kaféet. Fast jag ställer gärna upp och hjälper vid behov, säger Sjöberg och kastar en uppmuntrande blick på sonen.

Ingendera upplever att nedre våningens Starbucks med rötter i Seattle, USA, skulle konkurrera med Aalto.

– Våra kafégäster och gästerna i gatuplanet representerar helt olika intressen. Över hälften hos oss är stamkunder och många kommer så gott som varje dag, säger Marco Saracino.

Till stamgästerna på Aalto hör bland andra Akademiska bokhandelns tidigare chef, Stig-Björn Nyberg som häromdagen hade stämt träff i kaféet med en annan legend inom bokbranschen, tidigare chefen för förlaget Schildts, Johan Johnsson.

Nyberg är mån om att framhålla att initiativet till att grunda ett kafé i anslutning till en bokhandel kom från en av hans föregångare, Jorma Kaimio.

– Ett kafé i anslutning till en boklåda var på den tiden oerhört, och Akademiska bokhandeln blev först i åtminstone Finland.

Nybergs analys på skillnaden mellan gästerna i de två kaféerna i Akademiska bokhandeln är kort och kristallklar.

– De som frekventerar Aalto läser böcker.

På frågan om bästsäljaren i kaféet är mor Sjöberg och son Saracino eniga:

– Fetaspenatpajen och laxmackan, absolut.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33