Kaféet på Glogatan lyfter fram sin historia

Essi Miikkulainen och Miika Kostilainen kommer att hålla kaféet på Glogatan 3 öppet under den två veckor långa renoveringen. Tårtan med lime och passionsfrukt är i linje med förnyelsen, något nytt som kompletterar utbudet av gamla klassiker. Bild: Leif Weckström

Allt är som vanligt, om man bortser från den exceptionella majvärmen, kunder med kaffebrickor söker sig ut till uteserveringen. Inne på Fazer Café Glogatan 3 pågår en renovering, det är dags att uppdatera både utseende och meny.

Adressen på Glogatan 3 har varit densamma i drygt 126 år, men för att följa tidens trender och hänga med i stadens utveckling brukar Fazer café renovera sin lokal varje decennium. Nu har det gått över 15 år sedan den förra renoveringen, så det är hög tid. När stamkunderna steg in i morse för att få sitt morgonkaffe möttes de av vita skivor från golv till tak där kafédisken brukar vara.

– Reaktionerna kom genast, en del undrade vad som händer, andra var positivt hoppfulla inför det nya som komma skall. För att guida vilsna stamkunder och svara på frågor har vi under de kommande två veckorna en värdinna på plats, säger Essi Miikkulainen, restaurangchef på Fazer café.

Skyddade detaljer

Kaféets lokal är delvis skyddad, så renoveringen får inte blir för radikal, Museiverket har tagit del av planerna och sagt sitt.

– Rutmönstret i golvet, takets runda mönster och en del detaljer vid såväl ingången som i skyltfönstren är skyddade och måste bevaras. Vi hade ett par givande möten med Museiverkets personal och de har hjälpts oss lyfta fram de skyddade detaljerna, vi vill synliggöra Fazers historia och det som är unikt för vårt kafé, säger Miika Kostilainen, vd för Fazer Retail Finland.

Fazer vill med renoveringen lyfta fram företagets långa historia och samtidigt förnya sin image. Historien kommer att vara närvarande i form av infoskyltar och gamla fotografier, som den här från 1930-talet. Bild: Fazer/Pietinen

Det är alltså kafésidan som ska genomgå en ansiktslyftning. De gamla vitrinerna och övriga köksmöbler rivs bort, för att ersättas av en ny kundbetjäningsdisk med smörgåsgrill och ett bullahörn. Tidigare runda linjer ersätts av mera fyrkantiga former, för att förstärka det skyddade svartvita golvet, mönstret i taket och de för Fazer så typiska silverfärgade metallramarna runt fönster och dörröppningar.

– Samtidigt som vi förnyar kaféet vill vi också passa på att uppdatera menyn. Bullen är en viktig produkt för oss, så utbudet får bättre synlighet. Ugnspotatis, grillade smörgåsar och smörrebröd med viss dansk influens hör också till nyheterna, nämner Kostilainen.

Salmiak säljer inte

Inför renoveringen har Kostilainen läst igenom massvis med kundrespons, bland annat över tusen öppna svar. Folk vill ha ett jämnt utbud av hantverksbröd, några söta kakor också till frukost och allt flera kunder poängterar vikten av att specialdieter tas i beaktande, det måste finnas både söta och salta alternativ som passar veganer och glutenallergiker.

– Jag har tagit fram en ny vegansk kaka inför sommaren, den innehåller passionsfrukt och hallon med mörk choklad. Det är den bästa vegokakan jag smakat, om jag får säga det själv, den är chokladig och superfräsch samtidigt, säger konditormästare Eero Paulamäki ivrigt.

Han har upprepade gånger försökt skapa ett bakverk med salmiak, men de har aldrig blivit några stora succéer.

– Salmiak behöver rätt smakpar, den passar kanske bäst med havtorn? Men utländska turister vågar inte välja en kakbit med salmiak, speciellt inte på sommaren då vi har så många goda bär, säger Paulamäki.

Sommartid är över hälften av kaféets kunder resenärer, antingen från andra orter i Finland eller från andra länder. De utländska gästerna vill vanligtvis smaka på traditionella finländska konditoriprodukter.

– Andelen asiatiska turister har ökat markant under de senaste åren. Vi upplever att de tar seden dit de kommer, hos oss väljer de laxsoppa till lunch och något sött bakverk till kaffet, säger kommunikationschef Taina Lampela-Helin.

Renoveringen beräknas ta två veckor och kaféet är öppet som vanligt under hela renoveringen. Den förnyade halvan av kaféet öppnas för kunderna lördagen den 26 maj.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning