Kafé i Moskva skyltar öppet: "Bögar äga ej tillträde"

Bild: Anna-Lena Laurén

"Bögar äger ej tillträde", står det på en skylt i fönstret på ett kafé i centrala Moskva. Företagaren German Sterligov har öppnat flera caféer med samma budskap i Moskva, Sankt Petersburg och Kirov.

Nya Arbat är en av de största gatorna i centrala Moskva. På ett kafé som erbjuder "den ryska bondens snabbmat" kan man köpa bröd, syltburkar, piroger och en kopp kaffe.

Men bara om man är heterosexuell. På den tvåspråkiga skyltningen i fönstret står det på ryska: "Den ryska bondens snabbmat. Kom och ät". Därefter på engelska: "Faggots not allowed", bögar äger ej tillträde.

För några månader sedan ordnades fotbolls-VM i Ryssland. Då syntes inte den här sortens skyltar till på Nya Arbat.

Den ryska lagstiftningen förbjuder visserligen diskriminering, men det finns ingen paragraf som förbjuder diskriminering uttryckligen på basis av sexuell orientering. Däremot trädde år 2013 en lag i kraft som förbjuder så kallad homosexuell propaganda riktad mot minderåriga.

Kaféet tillhör kedjan "German Sterligov i synovja" (German Sterligov och söner). Den äger ett likadant kafé på Tverskajagatan, där budskapet är detsamma, fast på ryska. Både Visakort och Master Card fungerar på kaféet, trots att Master Card i ett officiellt uttalande har sagt att man inte godkänner diskriminering av sexuella minoriteter.

Jag går in i caféet och ber att få tala med någon ur personalen. Ingen vill uttala sig officiellt, men både expediten på andra sidan disken och en man som jobbar som gående reklampelare säger att de tycker att budskapet är bra.

– Det är ju Sterligovs egen uppfattning om saker och han har rätt att uttrycka den. Det här är hans företag, säger mannen som vill vara anonym.

– Det är diskriminering, svarar jag.

– Det är det inte alls. Det är inte aggressivt, bara hans uppfattning.

– Hur kan ni veta att jag inte är homosexuell? Kanske jag inte har rätt att var här? frågar jag.

– Den som tillhör det gänget brukar veta det själva. Det syns på dem. De kommer hit ibland och försöker provocera, säger mannen.

Enligt honom har det hänt flera gånger att Moskvabor har kommit in i butiken och bett dem ta ner skylten. Den kvinnliga expediten tar mig under armen och säger att vi kan fortsätta diskussionen ute på gatan.

German Sterligov är affärsman och så kallad rysk-ortodox aktivist. Han blev miljonär i början av 1990-talet då han grundade en av de första ryska råvarubörserna.

År 2008 grundade han en egen by vid namn Sloboda i Mozjajskij-området sydväst om Moskva. Den som besöker byn måste ha på sig täckande kläder och inte bära smycken.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning