Kabilas koalition säkrar parlamentet

Joseph Kabila lämnar in sin röst. Bild: Lehtikuva-AFP/Luis Tato

Den styrande koalitionen i Kongo-Kinshasa har vunnit majoritet i parlamentet, enligt resultat från valkommissionen som AFP sammanställt. Detta trots att oppositionsledaren Félix Tshisekedi utropats till segrare i presidentvalet.

Än så länge har 429 av totalt 500 mandat fastställts. Men enligt nyhetsbyrån har kandidater som är lojala med president Joseph Kabila redan nått majoritet, med 288 säkrade mandat.

Preliminära resultat visade i veckan att presidentposten går till det äldsta och största oppositionspartiets ledare Félix Tshisekedi. Beskedet har varit starkt ifrågasatt, både av bedömare som misstänker en uppgörelse mellan Tshisekedi och Kabila, och av den andra stora oppositionskandidaten Martin Fayulu.

Han såg ut att gå mot seger inför valet och katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens, med 40 000 valobservatörer på plats, bedömde honom som den tydliga vinnaren efter valdagen.

På lördagen meddelade Fayulus advokat Feli Ekombe att han dagen innan lämnat in en formell protest mot resultatet hos författningsdomstolen med krav på omräkning av rösterna. Under morgonen har vittnen för Reuters berättat om oroliga scener utanför Fayulus bostad. Anhängare till kandidaten som samlats där för att protestera mot Kabila och Tshisekedi rapporteras ha drivits bort av polis som omringat bostaden.

Även om själva valdagen förflöt relativt lugnt kom rapporter om logistiska problem och omfattande valfusk.

Både USA och EU kräver en grundlig redogörelse av rösträkningen och valresultatet.

Med den avgående presidentens koalition i majoritet i parlamentet kan Tshisekedi få det svårt att infria sina vallöften om en ny politisk era efter Kabila, som suttit vid makten i 18 år.

Kongo-Kinshasa blev självständigt från Belgien 1960 och är ett av Afrikas till ytan största länder.

Landet plundrades brutalt på sina rika naturresurser av den belgiske kungen Leopold II, den belgiska staten och senare av utländska gruvbolag.

Den självständiga staten fick en våldsam start med belgisk invasion, uppror och utbrytarprovinser, och blev också föremål för stormakternas spel under kalla kriget.

1965 tog militärledaren Mobutu Sese Seko makten. Han döpte om landet till Zaire och fick under kalla kriget USA:s stöd. Mobutu vanskötte och plundrade landet.

1997 störtades han av rebelledaren Laurent Kabila.

Omkring 1996 inleddes de så kallade Kongokrigen, med upprinnelse i etniska konflikter i östra delen av landet. Kriget 1998–2003 betraktas av många som den dödligaste konflikten sedan andra världskriget och även om kriget formellt är avslutat pågår fortfarande lokala våldsamheter i öst.

Minst 3,3 miljoner människor beräknas ha mist livet i konflikter i landet sedan 1998 och även flera grannstater har varit inblandade.

De senaste åren har spänningarna ökat ytterligare i flera delar av landet och vid årsskiftet 2018/2019 befann sig 5 miljoner på flykt inom landet.

Källa: Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin, Sverige för UNHCR

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning