K-butik i Kyrkslätt sålde mjölk för noll euro

I K-butiken i Masaby i Kyrkslätt var mjölkpaketen gratis på torsdagen för en dryg vecka sedan. Butiken sålde ungefär hundra liter mjölk för noll euro.

Köpman Jani Varjonen bestämde sig den femte april för att dela ut mjölk gratis som hade sista försäljningsdag samma dag. Mjölken hade blivit över från påskhelgen, men i hyllorna fanns även alldeles färsk mjölk. Köpmannen var ändå orolig över att den färska mjölken inte skulle räcka.

Den estniska tidningen Maaleht var först med nyheten och i Finland var Länsiväylä först med att uppmärksamma Masabys mjölkkampanj.

Masabys K-butik delar regelbundet ut mat som blivit över till aktörer, som sedan vidarebefordrar maten till mindre bemedlade. Enligt Varjonen tar de finländska matbutikerna matsvinnet på allvar. Bröd, färdig mat, mjölkprodukter och processat kött hör till de produkter som det blir mest över av, säger Varjonen till Ilta-Sanomat.

Frukt och grönsaker delas under vintertid till vilda hjortar och rådjur. Bröd som har passerat sista försäljningsdag matas året runt till lokala hästar, berättar Varjonen till Länisväylä.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03