Jyväskylä uppmanar alla som besökte Suomipop-festivalen med omnejd i helgen att coronatesta sig

Ett besöksförbud gäller fram till den sista juli vid enheten där coronasmitta förekommit i Jyväskylä. Arkivbild. Bild: Sofia Westerholm/SPT

För tillfället sprider sig coronaviruset raskt i Jyväskylä. Viruset har lyckats ta sig in på ett av stadens vårdhem, och till följd av det införs ett besöksförbud vid den berörda enheten.

Under veckoslutet ordnades Suomipop-festivalen i Jyväskylä. I efterhand har det visat sig att personer som deltog i festivalen bar på coronaviruset. Därtill vistades coronapositiva ute i Jyväskyläs nattliv.

Jyväskylä stad uppmanar nu alla dem som deltog i festivalen eller som besökte en restaurang eller nattklubb i staden under veckoslutet att corontesta sig med låg tröskel.

Till följd av exponeringarna stiger antalet nya coronafall i staden. Under hela förra veckan rapporterades 27 nya fall bland Jyväskyläborna. Efter den här veckans tre första dagar var antalet nya fall i staden redan uppe i 29.

"Nu borde vi få folk att inse att smittsiffrorna stiger. Epidemin har inte försvunnit någonstans. Fortfarande är det viktigt att agera ansvarsfullt, alltså att hålla avstånd, sköta sin handhygien, bära munskydd och ta coronavaccinet då det är ens tur", säger biträdande överläkare Eila Heinonen i ett pressmeddelande.

Coronaviruset har också lyckats ta sig in på ett vårdhem i Jyväskylä. Det handlar om stadens eget vårdhem Jokikartano i Kuokkala.

Till följd av det sätts alla de 11 boende vid den berörda enheten i karantän och ett besöksförbud införs. Karantänen och besöksförbudet gäller fram till den 31 juli.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning