Jyry gillar den aktiva spelstilen

I höstas spelade Tommi Jyry derbyfotboll inför ett mer eller mindre fullsatt fotbollstadion i Tölö. Nu var motståndarna i höstas, HJK, utbytt mot farmlaget Klubi 04 och serienivån från ligan till division 1

- Klart att det är enorm skillnad. Vi vill ju spela mot HJK och utmana dem. Men nu är det bara att gilla läget, säger Jyry som utgick i andra halvlek efter en smäll på knäet.

Strax efter slutsignalen kommer han gående med ispåsen runt knäet men bedyrar att det inte är något allvarligt.

– Nä det är ingen fara.

1700 var publiksiffran, inte alls illa och inte särskilt långt ifrån vad klubben snittade i ligan i fjol. Och klacken var i gång den vackra sommarkvällen till ära. Några hundra stämband stark såg den till att de tysta sekvenserna på Tölö fotbollstadion inte var särskilt många.

HIFK är ute efter avancemang och stommen är långt den samma som i fjol då laget åkte ur ligan. En som fått dock fått betydligt större ansvar i vår än jämfört med förra säsongen är ettriga, snabba och tekniske Jyry.

Själva matchen? HIFK hade greppet om händelserna men ineffektiviteten var påtalig under den första timmen. De sista passningarna ville inte riktigt hitta rätt och kom de stjärnprydda till avslut fanns antingen ett motståndarben i vägen eller så var det snedvirke i dojorna.

– Vi är lite passiva inledningsvis. Efter paus bättrar vi på rejält, säger Jyry.

Med 25 minuter steg 27-årige Nando Cozar fram då han med en vackert skruvad vänster placerade bollen i mål via stolpen. Målet var det första för spanjoren, hemma från Spaniens äldsta stad Cadiz, i HIFK-tröjan. Ett blytungt mål för hemmalaget då Klubi 04 definitivt är en motståndare laget ska slå om man vill kämpa om avancemang.

I slutminuten satte ännu Otto-Pekka Jurvainen 2-0 efter en vacker kombination som lämnade honom helt ensam framför en tom motståndarbur.

– Vi börjar pressa högre och då är det kortare väg till deras mål då vi vinner boll.

HIFK förespråkar en aktiv fotboll med en högre press än som var fallet under Antti Muurinen vid spakarna.

Hur väl har tränaren Teemu Kankkunens taktiska budskap sjunkit in.

– Ganska bra, bättre och bättre. Jag gillar den här taktiken, vi pressar högre och man får springa mera. Det passar mig, säger Jyry.

Tack vare segern steg HIFK upp i serietopp efter fyra omgångar. KPV ligger en poäng bakom.

HIFK poängjakt fortsätter med ett hett efterlängtad finlandssvenskt derby mot EIF på lördag. Åtminstone fyra busslaster med Kamratanhängare är på väg från Helsingfors till Ekenäs då.

– Det blir en grymt häftig match. EIF är bra så vi måste göra en väldigt bra match för att vinna. Härligt att det är så många supportrar på väg, säger Jyry.

Division 1

KPV-EIF 0-0

JJK-Jaro 3-5

AC Oulu-KTP 2-0

AC Kajaani-Haka 2-0

HIFK-Klubi 04 2-0

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03