Jylhä tror på damerna – "Anne och Laura inte så långt borta"

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen var bäst av finländarna i Tour de Ski. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen övertygade i Tour de Ski.

Krista Pärmäkoski tvingades till slut nöja sig med en fjärde plats och Kerttu Niskanen var sexa i sammandraget i Tour de Ski – en besvikelse för dem båda. Men de visade att de är med och slåss i världseliten – fast några av toppdamerna saknades i startfältet.

– Krista och Kerttu var på sin rätta plats i världseliten, säger landslagets chefstränare Reijo Jylhä till HBL.

– Aikkus form är på väg uppåt och Laura och Anne är inte så långt borta som det ser ut. Läget är inte så illa ställt för dem.

Pärmäkoski knep två pallplaceringar under Tour de Ski och var en gång fyra. Kerttu Niskanen var fyra på 10 km klassiskt med intervallstart.

Kyllönen har inte gett upp

Aino-Kaisa Saarinen var till slut femtonde i sammandraget. Anne Kyllönen låg 36:a då hon avbröt efter tre etapper. Laura Mononen var på sextonde plats då hon klev av efter fyra etapper.

– Laura ligger ändå inte så långt bakom. Hon har varit ungefär en halv minut efter täten. Musklerna kanske inte är helt fräscha, så lite vila kan göra underverk. Med Anne utgår vi ännu ifrån att hon kan vara med i OS. Det finns ännu tid att finna toppformen, säger Jylhä som tog över som Kyllönens personliga tränare inför den här säsongen.

Matintalo skrällde till

Pärmäkoski är Finlands hetaste OS-medaljkandidat bland damerna, men Niskanen kan också blanda sig i tätstriden på 30 km. Saarinens formkurva lovar gott med tanke på damernas stafett, men det behövs ännu en fjärde skidåkare. Mononen eller Riitta-Liisa Roponen kommer närmast i fråga.

Johanna Matintalo gav ett urstarkt formbesked då hon segrade på 20 km klassiskt i skandinaviska cupen i Piteå – på upploppet slog hon självaste Charlotte Kalla. Hon kan också bli aktuell för OS, fast huvudmålet är JVM i Davos.

Niskanen i lovande form

Bland herrarna visade Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola som väntat framfötterna, innan de helt planenligt avbröt Tour de Ski. Niskanen var sjua på 15 km klassiskt och nia på 15 km fritt med jaktstart, medan Hakola var fyra i fristilssprinten och överraskande nog tolva på 15 km klassiskt. Positivt att Niskanen återhämtat sig från sin virussjuka.

– Kusti och de andra skidade ungefär på sin egna nivå.

Matti Heikkinen tävlade också i helgen i Piteå, men han var först 32:a på 15 km fritt. Det lönar sig dock sällan att dra alltför långtgående slutsatser om hans form på basis av ett resultat – i Lillehammer var han helt ur form och avbröt, men i Toblach var han på hugget igen. Han är säkert en medaljkandidat i OS.

Hakola som ankare?

Med tanke på herrarnas stafett saknas det fortfarande någon som kan skida den tredje sträckan. Ristomatti Hakola tar förmodligen inledningssträckan – han har visat att han håller tillräckligt hög nivå också på distans.

– Rise kan också skida ankarsträckan, funderar Jylhä.

Lari Lehtonen skidade tredje sträckan i VM i Lahtis och i OS i Sotji, men han har varit långt från toppformen i vinter. Han var 22:a på 15 km i Piteå och avbröt 30 km med masstart.

– Killarna som var med i Tour de Ski och de som stannade hemma håller ungefär samma nivå. Det fattas ungefär en minut i farten, säger Jylhä.

– Det handlar om vem som kan finslipa sin toppform bäst. De har säkert tränat tillräckligt bra och konditionen finns nog där.

VAL DI FIEMME, Italien

Världscupen, Tour de Ski

Herrar, 9 km (f), jaktstart och slutställning i Tour de Ski.

1) Dario Cologna, Schweiz, 28.52,1, 2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +1.26,5, 3) Alex Harvey, Kanada, +1.30,6, 4) Aleksej Poltoranin, Kazakstan, +1.41,7, 5) Hans Christer Holund, Norge, +2.17,8, 6) Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, +3.09,7, 7) Jean Marc Gaillard, +3.16,7, 8) Daniel Rickardsson, Sverige, +3.20,8, 9) Aleksej Tjervotkin, Ryssland, +3.33,5, 10) Andrej Larkov, Ryssland, +3.37,8..., 35) Antti Ojansivu +11.29,3..., 37) Kusti Kittilä +11.51,1..., 40) Ari Luusua +12.34,7. Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola, Martti Jylhä avbröt.

Damer, 9 km (f), jaktstart och slutställning i Tour de Ski.

1) Heidi Weng, Norge, 32.13,3, 2) Ingvild Flugstad Østberg, do, +48,5, 3) Jessica Diggins, USA, +2.23,2, 4) Krista Pärmäkoski, Finland, +2.57,7, 5) Teresa Stadlober, Österrike, +3.09,4, 6) Kerttu Niskanen, Finland, +4.17,0, 7) Anastasia Sedova, Ryssland, +4.49,6, 8) Nathalie Vin Siebenthal, Schweiz, +4.56,1, 9) Sadie Bjornsen, USA, +6.15,0, 10) Stefanie Böhler, Tyskland, +6.41,1..., 15) Aino-Kaisa Saarinen +8.08,2.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning