Jylhä: "Kaisa skidade inte i VM"

Kaisa Mäkäräinen på en bild tagen den 8 februari i Hochfilzen i Österrike. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Förbundskapten Reijo Jylhä ger sig inte in i några spekulationer.

I praktiken förlorade Finland stafettsilvret under den tredje sträckan, då Finlands Laura Mononen hade en dålig dag och Sveriges supertalang Ebba Andersson tog in ett tjugo sekunders försprång och förde upp svenskarna till andra plats.

– Laura fick uppleva det som ibland händer i stafetter: hon har en dåligt dag och förlorar tid. Men vi hänger ändå kvar och har medaljvittring, säger Jylhä.

Det såg ut som att Mononen förlorade tid i utförsbackarna. Men Jylhä tror att skidorna fungerade bra.

– Det ser säkert ut så när hon blir trött. Hon är också ganska lätt och då förlorar hon lätt tid i utförsbackarna i blötföre, säger Jylhä.

– Jag tror det också hade sin betydelse att hon skidade för första gången i en VM-stafett.

Kaisa Mäkäräinen var länge en kandidat för den tredje sträckan i VM-stafetten. Men Jylhä var inte beredd att lova henne någonting och hon valde att delta i världscupen i skidskytte i Pyeongchang i stället.

– Kaisa skidade inte här i dag. Det är onödigt att spekulera, säger Jylhä.

– Jag talade i korthet med Laura. Jag sade att hon skidade helt tillräckligt bra.

Krista Pärmäkoski hade en omöjlig uppgift att försöka skaka av sig Stina Nilsson under ankarsträckan. Hon försökte rycka i uppförsbackarna, men Nilsson hängde med och avgjorde på upploppet. En repris av ankarsträckan i Falun.

– Jag tror inte Krista skulle ha kunnat rycka ifrån Nilsson i dag, oavsett hurdan taktik hon skulle ha valt, säger Jylhä.

– En medalj är ändå en medalj. Vi skulle under inga omständigheter ha kunnat kämpa om guldmedaljerna. Jag är stolt över det här laget.

Aino-Kaisa Saarinen och Kerttu Niskanen skidade starkt. I synnerhet var det oväntat att Niskanen och Heidi Weng rycker ifrån Sveriges Charlotte Kalla under den andra, klassiska sträckan.

– Kerttus självförtroende har stigit under VM. Det är lika som under Tour de Ski.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03