Jyläs tar framgången med ro: "Ryttaren är inget utan hästen"

Juulia Jyläs och Courage TZ tpg en fin andraplats i Oslo. Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / OUTI RÄISÄNEN SRL

Då banhopparen Juulia Jyläs talar om sin sport är det hästen som står i centrum.

Banhopparen Juulia Jyläs vill inte jämföra andraplatsen i den femstjärniga GP-tävlingen i Oslo förra helgen med tidigare meriter.

Toppryttaren har drivit ett uppfödningsstall i Holland med sin make i 24 år och ser framgång i ett vidare perspektiv.

– Ryttaren är inget utan hästen, säger Jyläs.

Det må vara en självklarhet men det visar hur Jyläs ser på tävlandet.

– Placeringen i Oslo var en kul merit för det vi tror på och arbetar för. Hela säsongen med Courage har varit bra. Det är fantastiskt att vi inte stampar på stället utan att det fortfarande sker utveckling, säger Jyläs.

Hästen står i centrum då Jyläs talar om sporten. Det beror på ansvaret som uppfödare och tränare – det handlar om att växa tillsammans.

– Jag har uppfostrat mig själv i sporten i 24 år.

Resten av veckan är lyx

Jyläs, 44, är den enda finländaren som tävlar i världscupen i Helsinki Horse Show. Bakom sig har hon en lång väg inom hästsporten och rutten till toppen fanns inte i Finland.

– Det hade inte lyckats härifrån. Finland är så långt från toppnivån.

Möjligheterna öppnades i Centraleuropa, men inte heller där gick det snabbt.

– Passion är viktigare än resultat. Man måste koncentrera sig på vägen till toppen och njuta av det som hör till arbetet med hästar.

Jyläs började växa upp till arbetet från den stunden då hon fick sin första häst. Och hon kan fortfarande njuta av det.

– Jag har med mig tre friska och fräscha hästar i toppform. Jag inleder fredagen med alla tre och ser sedan hur det fortsätter.

– Jag kan välja hästarna till de olika klasserna på känsla. Det är en lyx.

I Oslo lyckades Jyläs med stoet Courage TZ. I EM red hon hingsten Finishing Touch. Den tredje hästen i Helsingfors är Copain Z.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning