JVM-hjältar debuterar i lejonen

Succé. Patrik Laine och Sebastian Aho gjorde grymt bra ifrån sig i JVM och får nu pröva i seniorlandslaget.Bild: Roni Rekomaa

Sebastian Aho och Patrik Laine får göra sin debut i A-landslaget – men Jesse Puljujärvi platsar inte.

Grym succé i JVM i Helsingfors – nu får Sebastian Aho och Patrik Laine debutera i A-landslaget, som möter Sverige i en dubbellandskamp nästa vecka.

Men guldtrions tredje länk, poängkungen Jesse Puljujärvi platsar inte.

– Det är onödigt att spekulera. De här två är med och därmed punkt, säger förbundskapten Kari Jalonen.

– Vi följde JVM och hela trion var förstås Finlands flaggskepp, vi diskuterade med Jukka Jalonen om hur de spelat och fungerat och så har vi naturligtvis följt killarna i ligan.

Både Patrik Laine, 17, och Sebastian Aho, 18, har spelat stora roller i sina respektive lag, Tappara och Kärpät. Puljujärvi, 17, har onekligen haft det lite svårare i Kärpät.

– Vi ville inte heller anstränga ligalagen för mycket. Vi har högst två spelare med från vart och ett av de fyra topplagen. Det var säkert också en delorsak till att Puljujärvi inte är med, säger Jalonen.

Aho spelade som center i JVM, men spelar regelbundet som ytter i Kärpät. Jalonen har tänkt att Aho och Laine spelar som yttrar bredvid centern Mika Niemi, som spelar i samma kedja som Aho i Kärpät.

– Det är ett faktum att Finlands bästa centrar spelar i Nordamerika, så vi måste försöka hitta nya centrar som vi kan köra in i landslaget.

Den tredje debutanten i Kari Jalonens trupp är HIFK-målvakten Ville Husso. Husso har gjort en bra säsong och har ligans tredje bästa räddningsprocent.

– Husso har varit mycket övertygande hela säsongen och framför allt spelat jämnt. Han har lagt om sin livsstil och blivit mycket mer atletisk och det syns. Han spelar med bra självförtroende.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00