Von der Leyen stakade ut coronaåtgärder i sitt linjetal - vill se ny vaccinmyndighet

Många väntar på Ursula von der Leyens första linjetal med stort intresse. Bild: Francois Walschaerts/Lehtikuva-AFP

Mindre än ett år efter att kommissionen tillträtt har landskapet ändrat dramatiskt. Corona och återhämtningen flankeras av utrikespolitiska utmaningar i Vitryssland och Ryssland. Ursula von der Leyens höll första linjetal i parlamentet på onsdagen.

Följ med sändningen från Europaparlamentet live här. State of the European Union-talet (SOTEU) följs av parlamentsdebatt från kvart i tolv. Det går att byta språk i nedre balken på videon.

Coronaviruset präglar talet på många sätt. Kommissionsordförande Ursula von der Leyen säger att oron bland européerna inte försvunnit.

– Europas folk lider ännu. Det är en period av djup oro för miljoner människor, oro för familjens hälsa, för jobbet, för att klara sig till slutet av månaden. Osäkerheten är inte över, och återhämtningen är i sin linda, säger von der Leyen.

Hon säger att coronaviruset föranleder att EU ser på sin beredskap, och föreslår stärka den europeiska hälsomyndigheten och stärka lagret av medicinskt materiel.

Dessutom föreslår hon en ny europeisk myndighet för vaccinutveckling, en motsvarighet till USA:s biomedicinska myndighet Barda.

– Som ett första steg ska vi föreslå att stärka EU:s smittskyddsenhet ECDC och den medicinska myndigheten EMA. Det andra steget är att grunda ett europeiskt Barda, ett center för biomedicinsk forskning och utveckling, för att kunna svara mot globala hot. Vi behöver ett strategiskt lager av farmaceutiska produkter, säger von der Leyen.

Hon tar också avstånd till protektionism när det gäller vacciner, utveckling och uppköp. "Enbart samarbete om vacciner" räddar liv, säger hon.

Om migrationsfrågorna säger hon att kommissionen kommer att presentera sin migrationspakt nästa vecka. Hon upprepar sina tidigare krav på solidaritet och delat ansvar med de länder som ligger vid EU:s yttre gräns, och lovar också stöd till Grekland för att bygga det brandhärjade flyktinglägret Moria på ön Lesbos.

– Vi kommer att ha en human inställning och principer. Att rädda liv till havs är inget man kan välja bort.

Ställer klimatmål för 2030

Som väntat utlyser von der Leyen att EU:s delmål för år 2030 är att minska utsläppen med "minst 55 procent", för att nå koldioxidneutralitet år 2050. Det är en skärpning från tidigare mål på 40 procent år 2030. Parlamentets miljöutskott röstade dock förra veckan för ett mål på 60 procent för 2030, och en del partier hade velat se högre mål.

– Det är ett ambitiöst mål, men vi kan göra det, säger von der Leyen och nämner i sammanhanget sitt besök i Sverige, där stålindustrin med SSAB i spetsen utvecklar fossilfri stålproduktion med hjälp av vätgas.

Von der Leyen säger att hon vill se fler "Hydrogen Valleys", teknologicentra kring vätgas, i Europa.

Hon vill också att 37 procent av EU:s återhämtningsfond ska användas till klimatomställning.

Resultat kräver dock att andra kontinenter hänger på.

– Om resten av världen följer vårt ledarskap kan vi få uppvärmningen att stanna vid 1,5 grader.

Hon anser också att det behövs någon form av koldioxidtull.

– Koldioxid måste ha ett pris, för naturen kan inte betala det priset längre. En mekanism vid yttre gränsen skulle motivera andra producenter att minska sina utsläpp, och skulle även skapa lika villkor, säger von der Leyen.

Föreslår strängare sanktionslag

Kommissionen har haft som mål att höja profilen på EU:s utrikespolitik, men EU har också fått kritik för att reagera svagt på de senaste händelserna i Vitryssland och Ryssland, bland annat.

Von der Leyen föreslår nu fler redskap för sanktioner, och nämner en motsvarighet till den amerikanska Magnitskijlagen, som gav den amerikanska staten verktyg att beslagta tillgångar och neka inresa för vissa individer efter att juristen Sergej Magnitskij dödades i ett fängelse i Moskva.

– Vare sig det gäller Hong Kong, Moskva eller Minsk måste vi reagera snabbt. Låt mig vara tydlig: EU är på folkets sida i Vitryssland. Vi har alla blivit berörda av modet hos de fredliga demonstranterna. Valet de reagerat på var inte fritt och inte rättvist. Folket i Vitryssland måste vara fritt att besluta om sin egen framtid. De är inte knappar på någon annans schackbräde.

– Och till dem som talar om nära relationer med Ryssland, säger jag att förgiftandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj inte var en engångsföreteelse. Det är ett mönster, säger von der Leyen och tillägger att "mönster inte ändras, och ingen gasledning i världen ändrar det" med hänvisning till Nordstream 2.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning