Vänsterpartiet släpper fram Löfven i Sverige – med misstroendehot

Bild: TT/Jessica Gow

Vänsterpartiet kommer att avstå i statsministeromröstningen på fredag, vilket innebär att Löfven kommer att tillträda som statsminister på fredag. Men Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ger sitt stöd med hot om framtida misstroendeförklaring.

Socialdemokraternas Stefan Löfven har fått grönt ljus av Vänsterpartiet inför fredagens statsministeromröstning i Sverige.

– Klausulen om att Vänsterpartiet inte ska få inflytande är nu i praktiken tillintetgjord. Vi kommer att ha politiskt inflytande över mandatperioden, säger Jonas Sjöstedt på en pressträff.

Efter några dagars osäkerhet om Vänsterpartiet skulle stoppa en ny regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Centerpartiet och Liberalerna ger Sjöstedt klartecken för Stefan Löfven. Överenskommelsen mellan partierna innehåller alltför mycket högerpolitik för Vänsterpartiets smak, dessutom har formuleringen om att Vänsterpartiet ska utestängas från politiskt inflytande retat upp partiet.

Enligt Sjöstedt har Löfven lovat att försvara de reformer som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet genomförde under förra mandatperioden.

– Vi har klargjort tydligt ett antal punkter emellan oss. De kommer inte att publiceras. Det är en intern uppgörelse mellan partierna, säger han.

Hot från Vänsterpartiet

Men Vänsterpartiet hotar Stefan Löfven med misstroende om den nya regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten.

– Skulle de ha det dåliga omdömet att lägga fram förslag om marknadshyror och urholkat anställningsskydd, då är vi beredda att fälla den här regeringen. Det är ett misstroendelöfte. Vi sätter upp gränser för vad Stefan Löfven får göra, säger Jonas Sjöstedt till TT.

– Då kommer vi att avsätta Stefan Löfven.

Kämpa för reformer

Men för att V ska kunna göra verklighet av sitt hot måste partiet få stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Jag utgår från att de alltid kommer att vilja byta regering. Det är så det låter i retoriken och då får de leva upp till det. Det är vi som är vågmästare, säger Sjöstedt.

Tidigare på förmiddagen hade Stefan Löfven en pressträff. Han sade då att han inte haft förhandlingar med Sjöstedt, utan samtal.

Löfven öppnar för att Vänsterpartiet i framtiden kan vara med i förhandlingar om frågor som inte omfattas av uppgörelsen. Och han tänker stå upp för de reformer som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet genomförde under förra mandatperioden.

– Det är klart att jag kommer att kämpa för de reformer jag tycker är bra, säger Löfven.

Löfven redo

Han säger också att han vill ha tillbaka de reformer som försvunnit i den budget som riksdagen antog i december och som bygger på Moderaternas och Kristdemokraternas förslag.

Han kan dock inte lova att de återinförs, utan hänvisar till att det bestäms i kommande budgetförhandlingar med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Om talmannen senare i dag som väntat föreslår Stefan Löfven som statsminister, så är han redo att bilda en ny regering.

– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister och därmed gå till omröstning på fredag, sade Löfven efter mötet med Andreas Norlén.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning