Tusentals flyr turkisk offensiv i Syrien

Turkiet inleder attack i nordöstra Syrien. Bild: Delil Souleiman/Lehtikuva

Turkiet har inlett en militäroffensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien. Rapporter om explosioner och tusentals civila som flyr angreppen har kommit från flera städer vid den syriska gränsen.

Den kurdiskledda SDF-milisen, som är mål för angreppet, avbryter nu sina insatser mot terrorrörelsen IS.

FN:s säkerhetsråd planerar nu ett akut möte för att diskutera läget.

Natolandet Turkiet får också en uppmaning att tänka sig för av Natochefen Jens Stoltenberg:

– Det är viktigt att undvika åtgärder som kan ytterligare destabilisera regionen, öka på spänningar och orsaka mer mänskligt lidande, säger han.

Rysslands president Vladimir Putin talade med sin turkiske kollega i telefon på onsdagen och även där var temat att få Erdogan att överväga följderna, uppger Kreml.

"Putin uppmanade sin turkiske partner att noggrant tänka över situationen för att inte skada övergripande försök att lösa den syriska krisen", heter det i ett uttalande.

Humanitär katastrof

Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att Turkiet genom sin insats "medvetet riskerar att ytterligare destabilisera regionen och ett återuppvaknande av IS".

"Syrien behöver stabilitet och en politisk process men den turkiska offensiven hotar nu att orsaka en ny humanitär katastrof", skriver han i ett uttalande.

Han fortsätter med att Berlin uppmanar Turkiet att avbryta offensiven och att försöka "uppfylla sina säkerhetsintressen fredligt".

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kallar insatsen mot kurdisk milis i Syrien för "Fredens vår".

"De turkiska väpnade styrkorna och Syriska nationella armén har inlett operation Fredens vår i norra Syrien", skriver Erdogan på Twitter. Den turkstödda rebellalliansen Syriska nationella armén kallas även ibland för Fria syriska armén.

"Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området", skriver Erdogan.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker manar Turkiet till återhållsamhet.

– Turkiet är oroligt för säkerheten vid sin gräns mot Syrien, det förstår vi. Men jag uppmanar Turkiet, och alla andra parter, att agera med återhållsamhet. En invasion ökar det civila lidandet, som redan är bortom vad som kan beskrivas, säger Juncker i EU-parlamentet – och varnar Ankara för konsekvenserna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: Oliver Bunic/AFP/LEHTIKUVA

– Om planen innehåller skapandet av en så kallad säker zon, förvänta er inte att EU ska betala för det. En hållbar lösning för konflikten i Syrien kan bara nås genom en genuin politisk övergång, säger Juncker i Bryssel.

Stridsflygplan

Strax efter beskedet kom rapporter om explosioner i Ras al-Ain, som ligger på den syriska sidan om gränsen. Minst två civila uppges ha dödats.

Turkiska stridsflygplan har också genomfört attacker i Tal Abyad, Qamishli och Ain Issa i nordöstra Syrien, uppger SDF, som kontrollerar området öster om floden Eufrat, enligt Reuters.

Det "råder stor panik bland befolkningen", uppger SDF.

Enligt milisen har civila områden bombats.

Tusentals människor flyr från de angripna områdena, rapporterar Reuters.

Minst 15 människor har dödats varav åtta civila, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien, skriver nyhetsbyrån AFP. Dessutom har ett 40-tal skadats.

Under förberedelserna inför insatsen har bland annat en stor kolonn militärfordon setts rulla in vid staden Akçakale, enligt nyhetsbyrån AFP:s utsända. Den ligger precis vid gränsen till syriska Tal Abyad, den andra av två orter som amerikanska soldater nyligen dragit sig tillbaka från.

Svart rök stiger från ett samhälle i nordvästra Syrien. Bild: Lefteris Pitarakis/TT-AP

Vädjar om flygförbudszon

SDF vädjar till USA och dess allierade att upprätta en flygförbudszon i området för att skydda de kurdiska styrkorna från turkiska attacker.

USA:s president Donald Trump beslutade i måndags att dra tillbaka amerikanska soldater från nordöstra Syrien. Han har dock gett motstridiga besked om vad detta egentligen innebär. Till en början tolkades det som att USA lämnade fältet helt fritt för en turkisk offensiv. Men efter häftig kritik på hemmaplan har Trump hotat att sänka Turkiets ekonomi om landet går för långt i sin militärinsats.

Han har också påstått att tillbakadragandet inte innebär att USA överger de kurdiska styrkor som varit Washingtons viktigaste bricka i striderna mot IS i Syrien. SDF – som offrat tusentals soldater för att krossa terrorrörelsen – kallar dock USA:s beslut för ett hugg i ryggen.

Läs också: Finsk-svenska försvarspolitiker om Trumps nyckfulla utspel: Underlättar inte relationerna

Medlemmar i en turkstödd milis passerar gränsen mellan Syrien och Turkiet på onsdagen. Bild: Lefteris Pitarakis/TT-AP

USA:s ambassadör i Ankara har kallats upp av utrikesdepartementet för att informeras om Turkiets militäroffensiv i nordöstra Syrien, rapporterar CNN Türk enligt Reuters.

Analytiker har varnat för att terrorrörelsen IS kan komma att återta mark i Syrien i det förmodade kaos som kan uppstå under den turkiska insatsen.

"Lägg ner vapnen"

Men Turkiet framställer sin offensiv som att den, utöver att driva bort kurdisk milis, även syftar till att ta över befälet i kampen mot IS.

"Under ett telefonsamtal med president Recep Tayyip Erdogan i söndags gick president Trump med på att föra över ledarskapet för kampen mot Islamiska staten till Turkiet", skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, i en artikel i The Washington Post.

Civila flyr från den syriska staden Ras al-Ain på onsdagen. Bilden har distribuerats av et prokurdiskt mediebolag. Bild: TT-AP

Turkiets huvudsakliga mål har dock länge varit att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

Erdogan vill dessutom upprätta en "säker zon" i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunnimuslimska arabiska syrier.

HBL följer läget – artikeln uppdateras.

Den kurdiskkontrollerade regionen Rojava i nordöstra Syrien spänner över ett cirka 50 000 kvadratkilometer stort område. Kurdiska myndigheter har upprättat ett autonomt syre i regionen. Den kurdledda milisen Syriens demokratiska styrkor (SDF), som hittills har fått uppbackning av den USA-ledda alliansen mot terrorrörelsen IS, har den militära kontrollen.

Sedan augusti har både USA och Turkiet patrullerat längs en runt 30 kilometer bred buffertzon intill den turkiska gränsen. De senaste dagarna har dock USA dragit tillbaka styrkor från flera områden – något som började ske redan i måndags.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning