Omfattande seriekrock och flera olyckor i södra Finland på tisdagen

Tiotals fordon är inblandade i krocken på Åboleden i Esbo. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Snöyra och halka ställde till det i trafiken i södra Finland på tisdagen. I Esbo var tiotals bilar inblandade i en seriekrock. Helsingfors räddningsverk gick ut med ett sällsynt varningsmeddelande, och polisen påminner om vikten av avstånd och att hastigheter anpassas till föret.

Föret var så dåligt på tisdagen, och olyckorna så många, att Helsingfors stads räddningsverk gick ut med ett varningsmeddelande: Vädret orsakar riktigt farliga situationer i trafiken.

På så gott som alla stora utfartsleder från Helsingfors stod trafiken tidvis still och också på mindre vägar var det svårt att ta sig fram. Snöyran försämrade sikten och kylan gjorde att vägsaltning inte fungerade.

På Åboleden vid Ikea i Esbo skedde en seriekrock med tiotals personbilar och tunga fordon inblandade, enligt Räddningsverket så många som trettio fyrtio. Polis och Räddningsverket larmades till platsen vid 13.30 och först sex timmar senare var körfilerna i båda riktningar i bruk igen.

Polisen uppger att ungefär tio personer skadades. Enligt Räddningsverket fördes sju personer till sjukhus för koll. En person skadades allvarligare. Polisen i västra Nyland uppger att två lastbilar med släpvagn krockade, så att den ena välte och kom över på filer i båda körriktningarna.

På polisen uppger man till HBL att hastigheterna var för höga och avstånden för korta sett till det dåliga föret, som man betonar att man hade varnat om redan tidigare.

I Vanda inträffade en allvarlig olycka vid lunchtid på Ring III vid avtaget till Mårtensdal. En lastbil väjde för den personbil som körde före och som hade tappat fästet.

Lastbilen körde av vägen vid en bro. Lastbilschauffören kunde räddas ur förarhytten, som delvis var i kläm, efter en fyra timmar lång räddningsoperation. Han är allvarligt skadad uppger Helsingin Sanomat.

I Hollola inträffade en krock mellan en buss, en lastbil, två av försvarets fordon och dessutom krockade två personbilar med varandra.

HBL bevakade läget direkt:

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning