Sveriges riksdag röstar ja till Moderaternas budget – och om statsminister på fredag

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Bild: Lehtikuva-AFP/Jonathan Nackstrand

Sverige har ännu inte fått en ny regering, men nu är det klart att det blir Moderaternas och Kristdemokraternas ekonomiska politik, med stora skattesänkningar, som styr riket nästa år. På fredag röstar riksdagen om ny statsminister – och tar ett steg närmare nyval.

Den svenska riksdagen röstade om budgeten på onsdagen, även om landet fortfarande saknar ny regering efter valet i september. Det förslag som övergångsregeringen – Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet – hade lagt föll. I stället gick borgerliga Moderaternas och Kristdemokraternas igenom, och som oberoende av hurdan regering som bildas avgör hur landet styrs 2019.

Den godkända budgeten innebär bland annat att skatterna i Sverige sänks med två miljarder euro, mest för dem med över 2 900 euro i månaden i lön, och lite till vid 4 000-eurosstrecket.

Sverigedemokraterna säkrade segern för Moderaterna och Kristdemokraterna.

Förslaget om den ekonomiska politiken från Moderaterna och Kristdemokraterna fick 153 röster mot 141 för övergångsregeringens förslag som stöddes av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Centerpartiet och Liberalerna lade ned sina röster i den slutliga omröstningen, efter att i första vändan ha röstat på sina egna budgetmotioner.

Fredrik Olovsson, talesman i ekonomisk politik i riksdagen för Socialdemokraterna var inte imponerad.

– Vad är det för regering som ska genomföra den här politiken under hela nästa år, invände Olovsson och syftade på att riksdagen i november röstade nej till en regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, samma partier vars budgetförslag nu vann och riket ska styras efter.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed menar att det är helt rätt av hans parti och Moderaterna att gå fram med ett skarpt förslag, i väntan på en ny regering.

– Det är inte en optimal process, men alternativet att inte göra något är sämre, säger han.

I debatten inför omröstningen sade Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att Moderaternas och Kristdemokraternas förslag saknade en del av det som Sverigedemokraterna velat satsa på, men att det ändå innehåller bra saker för polis, försvar, äldre och migration.

– Bara för att vi har en övergångsregering är inte problemen därute övergående, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och talade om att gängkriminalitet och vårdköer.

Huggen i sten?

Att riket nu ska styras av en moderat-kristdemokratisk budget 2019, åtminstone tillsvidare, innebär inte att den ekonomiska politiken är helt huggen i sten.

När en ny regering väl kommer på plats kan den lägga en ändringsbudget som sätter ny prägel på politiken. Men det går inte att snabbt ändra de beslut om stora skattesänkningar som Moderaterna och Kristdemokraterna vill driva igenom. Det går inte att ändra förrän 2020, om en ny regering alls vill det.

Socialdemokraterans Stefan Löfven. Bild: Lehtikuva-AFP/Jonas Ekstromer

Omröstning på fredag

På fredag är det dags för en ny omröstning i Sveriges riksdag. Då röstas om Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som statsminister. Samtidigt tas ytterligare ett steg mot extraval.

Talmannen Andreas Norlén utesluter inte ännu en statsministeromröstning före jul. Talmannen är den som lägger fram en statsministerkandidat för omröstning.

Händer inget dramatiskt blir Löfven nedröstad, eftersom Centern och Liberalerna redan har meddelat att de tänker rösta nej sedan försöken att få till ett blocköverskridande samarbete misslyckats.

Om – eller snarare när – Löfven röstas ned kommer talmannen att ha nya samtal med partiledarna för att se vad som är en rimlig väg framåt. Han kommer då att ha avverkat två av fyra möjliga försök innan han måste utlysa extraval. Något som han anser vore ett misslyckande.

Tidigare har den svenska riksdagen röstat nej till Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister. Och det finns inget som hindrar att han föreslås igen, enligt Norlén. Talmannen utesluter inte heller att det kan bli ytterligare en statsministeromröstning före jul.

Andreas Norlén medger att den partiledare som föreslås i en eventuell fjärde och sista statsministeromröstning kan ha en fördel.

– Om det blir en fjärde omröstning så är det antingen den personen som blir vald eller också blir det extraval, säger Norlén.

– Det gör naturligtvis att jag måste fundera väldigt noga om det här skulle drivas till en fjärde omröstning. Vi har ju ännu inte genomfört den andra, men om det skulle drivas dit så måste jag väldigt noga överväga vem den kandidaten skulle vara.

På frågan om hur onsdagens budgetbeslut påverkar regeringsbildningen framöver svarar Norlén:

– Det är en komplikation.

Löfven upprepar vad han sagt tidigare – att det vore logiskt att Ulf Kristersson återigen prövas som statsminister när partiets budget har gått igenom, och Kristersson håller med.

– Det naturliga vore om vi får en borgerlig regering när vi får en borgerlig budget, säger han.

Förtroende skadas

Talmannen tror att förtroendet för politiken kan skadas av den utdragna regeringsprocessen, men ännu mer om det blir extraval.

– Jag tror att det finns den typen av reaktioner bland allmänheten. Jag tycker att man också ser det i vissa opinionsmätningar, säger Andreas Norlén.

– Det illustrerar att det är viktigt att vi alla i den här processen gör allt vi kan för att Sverige ska få en ny regering.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning