Brand på Helsingfors järnvägsstation – bärförsäljaren Anne Puukko fick inget meddelande om evakuering

Järnvägsstationen måste utrymmas på grund av branden. Bild: Nora Sayyad

Järnvägsstationen i Helsingfors evakuerades på onsdagsförmiddagen till följd av en brand på en snabbmatsrestaurang i stationshallen.

Enligt räddningsverket är branden nu släckt och röken har vädrats ut. Järnvägsstationen evakuerades på grund av branden, men vid halv ettiden fick folk återvända till stationen. Utrymningen av stationen tog en timme och alla evakuerades både från byggnaden samt perrongen.

Enligt ögonvittnen steg det rök ur stationsbyggnaden. Elva räddningsenheter hade larmats till platsen.

Varpu Meritähti stod i biljettkön när brandlarmet gick. Evakueringen förlöpte mycket lugnt, säger hon. Bild: Atte Österholm

Branden ska ha startat i hamburgerrestaurangen Hesburger, säger restaurangchefen till STT.

Vandabon Varpu Meritähti skulle ta tåget till Kouvola och stod inne i stationsbyggnaden när brandalarmet gick. Väktare kom och berättade att stationen evakueras.

– Jag stod i biljettkön när det kom väktare och sade att vi måste gå ut. En del människor stod först kvar medan andra började promenera mot dörren. Allt gick till mycket lugnt – väktarna berättade vart vi skulle gå och guidade oss, säger Meritähti till HBL.

– Jag såg ingen eld eller rök i något skede, men kände en röklukt i luften inne i stationsbyggnaden, säger Meritähti.

Varför meddelades inget via högtalarna? frågar sig bärförsäljaren Anne Puukko. Bild: Atte Österholm

Vid ett stånd på perrongen berättar bärförsäljaren Anne Puukko att hon är förundrad över att det inte kom något meddelande via stationens högtalare. Det ledde till att hon blev kvar i sitt stånd under hela evakueringen.

– Jag stod bara här och undrade vad jag ska göra med mina bär. Det steg lite rök från Hesburgerrestaurangen här intill och räddningspersonal gick omkring på perrongen. Jag tror nog brandmännen och väktarna lade märke till mig.

– Konstigt att de inte meddelade något via högtalarna. Vanligtvis pratas det ju på där hela tiden. Nu var det lyckligtvis inget allvarligt men tänk om det skulle ha varit ett bombhot eller något sådant?

Olli Lehtimäki och Lenita Laakso var på väg hem till Karleby, men möttes vid stationen av den evakuerade folkmassan. Deras tåg försenades på grund av branden.

– Personalen på stationen sade att långdistanstågen ännu inte får komma in till stationen, sade Lehtimäki till HBL strax efter att tågresenärerna fått återvända till stationen.

Bärförsäljaren Anne Puukko knäppte några bilder av släckningsarbetet från sitt stånd. På bilden syns svag rök som uppkom efter att frysboxen i en snabbmatsrestaurang fattade eld. Bild: Anne Puukko

17.54: Artikeln har uppdaterats med uppgiften att antalet räddningsenheter på plats var elva.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning