Strul med bankkortsbetalningar – problemen lösta nu

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Omfattande problem med bankkortbetalningar drabbade finländska konsumenter på söndagen.

– Det var ett tekniskt problem som förorsakades av vår underleverantör som är i färd med att uppdatera våra datasystem, säger Nets Finlands landsdirektör Sirpa Nordlund.

Enligt Nordlund var det autentiseringen av bankkorten som inte fungerade i flera timmars tid på söndagen.

– Vi beklagar alla olägenheter som det här har förorsakat för våra kunder, säger Nordlund.

Åtminstone Nordea och Andelsbanken OP bekräftade på Twitter på söndagen att deras kunder hade drabbats av de tekniska problemen.

– Konstigt nog så har inte alla kunder på nämnda banker drabbats. Vi vet inte varför, tillägger Nordlund.

Enligt Nordlund uppdaterar Nets Finland för tillfället sitt tekniska backup-system för olika betaltjänster, vilket beräknas pågå i flera veckors tid.

Nets Finland meddelade strax efter klockan 16 på söndagen på Twitter att problemet var löst och att bankkortsbetalningarna fungerar normalt igen.

Netsgruppen erbjuder betaltjänster till kommersiella banker i Finland, Danmark, Sverige, Estland, Lettland och Litauen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning